21. elokuuta 2006

Järkyttäviä tieteistarinoita n:o 1 (2006)Riistäytyivätkö tapahtumat Finnconissa ja Paasitornissa
täysin käsistä? Tämän aamun Demari ottaa tapahtumiin
kantaa sarjakuvassa Urja... Mutta jos hahmo ei siirtänyt
Paasitornia käsillään niin
millä sitten?


Finnconista lähti salkunpohjalla mukaan Kioskikirjallisuusyhdistyksen julkaisema fanzine Järkyttäviä tieteistarinoita N:o 1 (kansi: Timo Ronkainen). Pääkirjoituksen mukaan se on "...messevä pläjäys vanhanaikaista tieteellisyyskirjallisuutta...", ja kuvaus onkin varsin osuva.

Lehden mielenkiintoisimmat novellit ovat ylikersantti B. "Djungelinpiru" Hurtanheimon (Tarmo Talvio) Paratiisilinnut ja tuntemattoman tekijän Vieras avaruudesta (nopeana uusintana lukemistolehdestä Sormenjälki 8/1949). Jälkimmäisen novellin tunnelma on hyvin lovecraftmainen, insipiraatio on selvästi saatu Lovecraftin tarinasta Väri avaruudesta. Lehdessä arvuutellaankin sen tekijää ja sitä, voisiko juttu olla peräti suomalaista perua.

Mieleen tuli heti eräs suomalainen lukemistoihin runsaasti töitään tarjonnut kirjailija, joka osasi oikeasti kirjoittaa (vaikka ihan täyttä arvailuahan tämä on). Yllätyslukemistossa julkaistiin paljon Matti Hälliä. Juttujen lopussa luki usein: "Uusi 'Yllätys' - uusi Hälli." Hälli oli jo silloin brändi (myöhemmin parhaiten tunnettu ehkä Ystävämme Anderssonista). Yllätyslukemistossa 8/1942 (ks. kansikuva alla) oli hänen novellinsa "Rajattomuuden arvoitus", joka on aivan täyttä Lovecraftia. Siinä neuroottinen, yliherkkä nuorukainen pääsee virittäytymään meidän maailmamme rinnalla olevan toisen maailman aaltopituudelle. Siinä koetaan myös kuoleman hetkellä ns. ruumiista irtaantumis -kokemus.

7 kommenttia:

 1. Joo, Hälli oli muistaakseni vakiokamaa Avussa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä arvaus, mutta miksi Hälli olisi julkaissut novellin nimettömänä? Peittääkseen osallistumisensa hiukan vaatimattomaan lukemistolehteen?

  VastaaPoista
 3. Niin, piti vielä sanomani, että B. Hurtanheimo ei ole Boris, vaan hänen veljensä Bela. Bela on muukalaislegioonalainen.

  VastaaPoista
 4. Jaa, sukua on siis laajemmaltakin... Ovat varmaankin kaksoset, Bela ja Boris (hmm, missä olen kuullut tämän ennen).

  VastaaPoista
 5. Se oli se tyttöbändi 80-luvulta...

  VastaaPoista
 6. Niinpä olikin. Ensiksi kyllä ajattelin näyttelijöitä Karloff ja Lugosi.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: