9. elokuuta 2006

Ilmari Vainio ja professori Itikainen

Suomalaisen sarjakuvan historiaa...

Charles Edouard Ilmari Vainio (19.11.1892 - 1.12.1955) oli kuvittaja, lavastaja ja Suomen varhaisimpia sarjakuvan tekijöitä. Hänen isänsä oli maailmankuulu kasvitieteilijä ja jäkälien tutkija filosofian tohtori Edvard August Vainio. Äiti oli ranskalainen Maria Louise Scolastique Pérottin. Vanhemmat menivät naimisiin Pariisissa.

Ilmari Vaino oli kova partiolainen; hän toimi tullihallituksen kamreerina, jossa tehtävässä hän matkusteli eri puolilla maata ja perusti matkoillaan Metsänkävijälippukuntia. Hän oli Suomen Metsänkävijöiden perustaja ja Suomen Partiopoikaliiton johtaja vuosina 1953-1954).Taiteilijana hänellä oli debyytti Turussa vuonna 1925. Vilppu Kaukosen Lasten maailmasta -kirjan hän kuvitti vuonna 1912, siis noin parikymppisenä.

Vainion kuvittama ja kirjoittama Professori Itikaisen tutkimusretki ilmestyi WSOY:n kustantamana 1911. Se oli ensimmäinen kotimainen sarjakuvakirja. Vainio signeerasi sarjakuvansa: Il-o. Hänen sarjakuviaan julkaistiin lastenlehdessä Pääskynen (ks. Popo ja Nana, 1913).

Anto Leikola kirjoittaa ansiokkaassa Yliopisto-lehden (1/1997) artikkelissaan, että "Professori Itikainen ei koskaan seikkaillut missään sanoma- tai aikakauslehdessä". No, jos lastenlehti lasketaan aikakauslehdeksi, niin kyllä seikkaili.

Professori Itikainen on Ilmari Vainion luoma suomalainen sarjakuvahahmo, joka esiintyi myös lastenlehti Pääskysessä (ainakin kaksi sivua pitkä seikkailu Professori Itikaisen käynti Joulupukin luona numerossa 12/1914, ks. alla oleva kuva ensimmäisestä sivusta). Vainion kuvittama ja kirjoittama Professori Itikaisen tutkimusretki ilmestyi WSOY:n kustantamana 21.11.1911 (päivää muuten vietetään, tai olisi ainakin syytä viettää vähintäänkin vetämällä lippu salkoon, epävirallisesti suomalaisen sarjakuvan juhlapäivänä). Albumista on otettu uusintapainokset ainakin 1930, 1945, 1991 ja 2001, joten kyseessä on todellinen bestseller.

Itikainen on pitkänhuiskea ja pitkäpartainen luonnontieteilijä, joka heiluttaa hyönteishaaviaan tilanteessa kuin tilanteessa, vaikka lentokoneen siivellä, ja kerää kasveja. Professorissa on varmasti piirteitä Ilmari Vainion isästä (vaikka tällä ei partaa ollutkaan), Edvard August Vainiosta, joka keräsi jäkäliä kaikilta mantereilta Etelämannerta myöten. Seikkailutovereinaan professori Itikaisella oli kapteeni Pyöryläinen ja merimies Jukka Hyöryläinen.

Joukko seikkailee Suomi-nimisellä laivalla tai lentokoneella. Matkat vievät maailman ympäri, ja joskus jopa Kuuhun asti. Seikkailut muistuttavat Hjalmar Löfvingin Olli Pirteän seikkailuja, joissa matkattiin Suomi-nimisellä ilmapallolaivalla.

Suomessa julkaistiin syksyllä 1996 postimerkkivihko, joka esitteli suomalaisia sarjakuvasankareita - professori Itikainen oli mukana.Yllä olevan jutun olen tallentanut myös Wikipediaan: Ilmari Vainio ja Professori Itikainen.

1 kommentti:

LinkWithin

Hae tästä blogista: