31. elokuuta 2006

Heteka (1938)

Heteka oli aitoa suomalaista funkkista! Luksusmallissa 37 käytettiin kierukkajoustimia, jotka todella olivat äänettömiä - myöhemmin käytettiin harvempaa rautalankaverkkoa joka todellakin nitisi, vanerivirityksistä puhumattakaan. Veikko Lavin Serenadissa Hetekalle sanottiin että "verkkopohja soi." Samaten: "Joka ilta suoritettiin sama rituaali: loota esiin kiskottiin ja lattiasta maali". Ilmeisesti sota-aikana hävisivät myös kumitulpat jaloista, jolloin putkenpäät raapivat lattiaa ja saattoivat päästää ne luteetkin sisälleen.

Palle (Reino Palmroth) lauloi: "Vaikk' näyttää että yhdelle, se antaakin unen kahdelle. Ihme tavaton tuo hetekamme on." Tilaa oli vähemmän kuin nykyään. Alla oleva mainos on vuodelta 1938.

Ihannevuoteessa on nyt
12 JALKAA!
PÄIVÄ- JA YÖJALAT ERIKSEEN!

Heteka 37:n sisäsänky on päivisin ja siirrettäessä pyöräjaloillaan. Yöllä se pysyy vankasti paikoillaan tärinää eristävillä ja lattiaa säästävillä kumitulppajaloillaan. Sen vuode voidaan jo aamulla sijata, yöjaloille nostettaessa se nousee normaalikorkeudelle.

Yläsängyn toinen reunaputki on taivutettu alaspäin, niin että se ei paina sängyn laidalla istuttaessa. - Kierukkajoustinpohjat ovat äärimmäisen lujia ja äänettömiä. Runko ja jalat paksua, umpisaumaista teräsputkea.


HETEKA Oy
Näyttely: Aleksanterink. 36
Tehdas: Nilsiäntie 18-20
Helsinki. Puhelin 70 011 (vaihde)

2 kommenttia:

  1. Hetekoita valmisti Helsingin teräskaluste. Firman nimi lyhennettiin HETEKAksi.

    VastaaPoista
  2. Jätin sen tiedon pois, koska viestin ensimmäinen linkki ohjasi tiedon "lähteelle".

    Oikeita hetekoita kohtaa koko ajan harvemmin, kesämökeiltä ja saunakamareista niitä vielä joskus löytää...

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: