4. syyskuuta 2007

Kätkijät taivasalla (1955)

Mary Nortonin viehättävä lastenkirjallisuuden klassikko Kätkijät (The Borrowers, 1952) sai jatko-osan Kätkijät taivasalla (The Borrowers Afield, 1955). Suomalaisen painoksen (ilmestyi vuonna 1960) kannen teki Maija Karma. Jatko-osia tuli sittemmin vielä lisääkin. Kätkijöistä tehtiin elokuva vuonna 1997.

En yhtään ihmettelisi, jos Marjatta Kureniemi olisi saanut näistä "pikkuihmisistä" inspiraation Onneli ja Anneli -kirjoihinsa.
Suomeen nämä kirjat ovat tulleet ilmeisesti Ruotsin kautta, koska niissä on Ilon Wiklandin (tuttu Astrid Lindgrenin kirjoista, ks. Katto-Kassinen tulee ulos komerosta) aivan ihastuttava, suorastaan lyyrisiin mittoihin yltävä kuvitus.

Takakansi:

MARY NORTON kertoo tässä kirjassa, miten lattian alla asuvan pikkuruisen kätkijäperheen kävi sen jälkeen kun se savustettiin ulos Sofia-tädin talosta.
Podi, Hemmeli ja Arietta löysivät hylätyn kengän, jonne asettuivat taloksi. Mutta outo maailma oli täynnä vaaroja, näkä ja vilu ahdistivat, tuli mustalainen. Ties kuinka heidän olisi käynyt, ellei Arietta eräänä päivänä olisi pudonnut oksalta Petterin, pienen metsäläisen niskaan...

PS. Sallan lukupäiväkirjassa on aiheena Kaari Utrio: Aatelisneito, porvaristyttö.

1 kommentti:

  1. Ja eikös Kurenniemellä ole sormen mittaisesta Putti-pojasta kertovia kirjoja ainakin muutama? Putti ja taivaanlaiva, muistaakseni ainakin. Mutta Kätkijätkin on kyllä ihania...

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: