26. syyskuuta 2007

Buffalo Bill (1945)

Buffalo Bill eli William Frederick Cody on historiallinen henkilö, joka jatkaa elämäänsä ikuisesti populaarikulttuurin hahmona. Suomessakin hänen seikkailujaan Amerikan ruohoaavikoilla on julkaistu ainakin hänen kuolivuodestaan, 1917, lähtien. Yhdysvalloissa hän muuttui lännentarinoiden myyttiseksi hahmoksi jo elinaikanaan.

Sodan jälkeen alkoi ilmestyä Buffalon Billin seikkailuja -sarja, jonka alkuperää ei kirjoissa kerrota. Takakansitekstissä vedotaan isiin, että nämä antaisivat vuorostaan nyt poikiensa lukea tämän Villin lännen sankarin sattumuksista.

Buffalo Billin seikkailuja 1
Kuoleman ratsastus
Suomentanut: Veikko Syväoro
(Atlas 1945)

Jos olet poika,

löydät itsellesi tai toverillesi tuskin toista näin jännittävää kirjaa. Se on yhtä hyvä kuin Villin lännen elokuva. Sankarillinen Buffalo Bill syöksyy huimaavasta seikkailusta toiseen, taistellessaan punanahkoja ja valkeitten miesten rosvojoukkoja vastaan. Buffalo Bill on ilmielävä teräsmies, päätä pitempi kaikkia muita.

Jos olet isä,

muistele aikoja, jolloin itse luit omaa Buffalo Billiäsi. Poikasi ansaitsee saman huvin.

Jos olet äiti,

ja etsit pojallesi sopivaa kirjaa, niin valitse tämä. Buffalo Bill on rohkean, jalon ja oikeamielisen miehen esikuva. Hän herättää jokaisessa pojassa ihastusta ja ritarillista miehekkyyttä.

Sarjan seuraavat teokset ovat jo tulossa kirjakauppoihin:

RATSASTAVAT TARKKA-AMPUJAT
TEXASIN HURJAPÄÄT
TUNTEMATON PELASTAJA
TAISTELU ONKALOISSA
KUOLEMAN VAARASSA

Buffalo Billin seikkailuja kuvitti Veikko Lukka.


Robert Altmanin elokuva Buffalo Bill ja intiaanit (1976) lopulta kaivoi tämän myytin takaa esiin oikean ihmisen ja kuvasi samalla sitä, kuinka USA:n viihdeteollisuus alkoi muokata kansakunnan historiaa kaupallisuuden ehtoihin sopivan kuvitteelliseksi.

5 kommenttia:

 1. Vastaavatko nämä Atlaksen kirjaset Buffalo Billin muistelmia eli ovatko ne vain niistä pätkittyjä ja kielellisesti kenties oiottuja osasia vai ovatkohan nämä jotain saksalais-tanskalais-brittiläis-australialaista lapsille tarkoitettua pulpia?

  VastaaPoista
 2. Alkuperäisteosta ei kirjassa mainita, mutta veikkaisin että voisi olla tullut Ruotsin kautta tämä sarja... tai sitten ei.

  VastaaPoista
 3. Moi!

  Tähän ei nyt suoranaisesti kuulu Buffalo Bill-sarjakuvalehti, mutta eikös sellainenkin ilmestynyt jossain vaiheessa? Mm. Martti Viitala piirsi siihen. Onko sinulla siitä mitään tietoa tai oletko lukenut sitä? Olisi kiva tietää noista Viitalan sarjoistakin...

  VastaaPoista
 4. Niitä vanhoja Buffalo Billejä on aina silloin tällöin tullut eteen. Täytyypä katsoa, löytyykö niitä Viitalan piirtämiä. Viitalahan piirsi paljon Kimmo-lehteen, kuten Kvaakissa on keskusteltu.

  VastaaPoista
 5. Tietääkö kukaan onko noita Buffalo Billin seikkailu kirjoja TAISTELU ONKALOISSA ja KUOLEMAN VAARASSA edes julkaistu koskaan??? Olen vain metsästellyt niitä jo reilut 10 vuotta, eikä ole tullut vastaan missään, eikä missään muodossa. :-(

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: