5. maaliskuuta 2008

Stig Holmås: Apassi-sarja (1988)

Stig Holmås on norjalainen nuortenkirjailija, jolta on julkaistu 1980-luvulla Apassi-sarjan intiaaniromaaneja. Sarjan laatu näkyy jo kansikuvista; kaksi ensimmäistä kantta ovat Sabine Lochmannin ja kolmas Urpo Huhtasen värikynistä. Intiaaniromaaneja ei Suomen nuorisolle liene tämän koommin ainakaan sarjana julkaistu.


Ensimmäisen osan takakansiteksti:
Apassi-sarjan päähenkilö on Ukkosenpoika, joka jää orvoksi kun meksikolaissotilaat hyökkäävät intiaanikylään ja tappavat miltei kaikki asukkaat. Vanha kätilö noudattaa Ukkosenpojan isän viimeistä toivomusta ja vie vauvan tämän sedän, choconeintiaanien päällikkön huostaan. Myöhemmin, intiaanisoturin taidot opittuaan, Ukkosenpoika osallistuu suureen kostoretkeen. Vastassa oleva eversti Galvez kuolee lopulta Ukkosenpojan veitsen iskuun.

Norjalainen kirjailija Stig Holmås (s. 1946) tunnetaan parhaiten runoistaan ja nuortenkirjoistaan. Hän on tutkinut intiaanien tapoja ja historiaa paljon, ja hän asettuu kirjoissaan alkuperäisväestön puolelle. Apassi-sarjassa ilmestyvät suomeksi Ukkosenpojan jälkeen seuraavaksi Apassisola ja Tulivaunut.

Apassi-sarjassa ilmestyivät vielä seuraavat osat: Auringonnousun kansa, Kaksi laukausta ja Punainen tuuli (yhteensä siis kuusi osaa vuosina 1988-1991).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: