4. maaliskuuta 2008

Akseli Einola (1935)

Akseli Einola (1894-1948) oli ahkera lastenlehtien kuvittaja, jonka tyyli muistutti kovasti Rudolf Koivua. Ja koska hänen signeerauksensa oli vielä sen verran sopivasti epäselvä, itsekin luulin hänen piirtämiään sarjakuvia Koivun tekemiksi (ks. Mikko ja Musti).

"Avain" signeraaukseen löytyi joululehdestä Joulutonttu 1935, jossa taiteilijan nimi oli selkeästi ilmoitettu (ks. kuva yllä) kuvasadussa Taikaomenat. Näissä samaisissa lehdissä oli rinnan myös Koivun kuvakertomuksia, ja tarkkana täytyy olla että ne toisistaan erottaa - Einola on kuin hivenen proosallisempi ja yksinkertaisempi versio Koivusta.

Einolaa voidaan joka tapauksessa pitää siis yhtenä tuotteliaimmista varhaisista sarjakuvataitelijoistamme varsinkin Pääskynen-lehteen tekemiensä töitten perusteella.

Einola on tyyliltään tuttu myös kaikille kansakoulun käyneille, sillä hän maalasi Valistukselle suuren määrän opetustauluja (ks. myös Museot - Vanhat opetustaulut). Hän teki myös akvarelleja, öljyvärimaalauksia ja metallipiirrostöitä. Myös postikorttikeräilijöille Einola on tuttu nimi.

2 kommenttia:

  1. Määhän sanoin. Kyllä Koivun minusta tunnistaa aina kun vain näkee.

    VastaaPoista
  2. Myönnetäään, myönnetään, Koivun akvarellikäsi teki paljon herkempää kuvaa kuin Einolan. Mutta Pääskysen sarjakuvassa oli kyse tussipiirroksista, ja silloin kyllä eron havaitseminen on tosi vaikeaa.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: