8. joulukuuta 2006

Taide on massoille!

Finlandia-palkinnon esiraadin puheenjohtaja Stefan Moster totesi eilen Helsingin Sanomissa, että taide ei ole massoille. Hän toruu myös kustantajia, kuinka kirjamainonnassa piilotellaan viihteen ja taiteen eroa - toisin sanoen jos massat erehtyvätkin puolivahingossa taidetta ostamaan, se onkin viihdettä.

Jos taide on suosittua, se on "eliitiltä" pois ja muuttuu viihteeksi ja suorastaan, uskallanko edes sanoa, populaariksi. Mosterin toteamus on kuin jatkoa korkeakulttuurikeskustelulle, ks. Korkeakulttuurin, ei vaan populaarikulttuurin vastaisku! Tämän päivän Talous-sanomissa tosin kerrotaan, että laadukas kotimainen kirjallisuus myy erityisen hyvin. Pääseeköhän eliittiin mukaan, jos ostaa "hyviä" kirjoja? Siinä tapauksessa suomalainen eliitti on ennätyksellisen iso...

No, tällaista se on, kun maailmat törmäävät. Tieteiselokuvaklassikko Maailman sortuessa esitetään tänä iltana Suomen ensi-illassa TV2:ssa klo 23.20.
  • PS. Anna O. on myös pohdiskellut massojen kirjallisuutta, ks. Keskustelua älykkäästä kirjallisuudesta.
  • PPS. Huomasitteko, että edell. viestissä olleessa aidossa ja täysin käsittelemättömässä Minority Reportin"pysäytyskuvassa" ei olekaan pääosaa näytellyt Tom Cruise (vaikka pitäisi) vaan ilmeisesti hänen stand-in -sijaisensa - ken lieneekään (kaveri näyttää aivan Matt Damonilta!?!).

2 kommenttia:

  1. Joo. Taiteen ja viihteen ero on äärimmäisen keinotekoinen. Suomessahan taiteen erottaa viihteestä se, että taide ei pysty elättämään itseänsä vaan tarvitsee apurahoja. Heti kun se on niin kaupallista että taiteilija elää työllään muuttuu hänen taiteensa viihteeksi.
    Minä ainakin väärinkäytän taidetta aivan viihteellisiin tarkoituksiin. Jopa lukiessa ns. "hyviä" kirjoja pyrin vain kuluttamaan aikaa ja viihtymään.

    VastaaPoista
  2. Monille tuntuu tuo ero taiteen ja viihteen välillä olevan hyvin selvä - minä en ole sitä vieläkään oppinut erottamaan, vaikka olen uutterasti aihetta tutkinut pienen ikäni.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: