7. joulukuuta 2006

Minority Report (2054)

© Twentieth Century Fox and Dreamworks
John Andertonin kotitietokone
Mutta mitä ihmettä, koneen ääressä ei istukaan Tom Cruise vaan Matt Damon?!?!

John Anderton's home pc. But, what the devil, it's Matt Damon sitting in front of it, not Tom Cruise?!? This is a genuine un-altered screenshot from Minority Report (official dvd-release).

Philip K. Dickin kirjoitusten tematiikka (olenko olemassa, ja jos olen, kuka minä olen ja onko minulla vapaa tahto?) välittyy erinomaisesti tänään esitettävässä Steven Spielbergin Minority Reportissa (MTV3 7.12.).

Tulevaisuus on häilyvä, myös läpinäkyvillä, epätarkoilla tietokonenäytöillä... Tämä ei ole samaa aihetta käsitelleen Paycheckin tavoin kirkas ja suoraviivaisesti etenevä seikkailutarina vaan film noir, alakuloisen sinisen sävyinen dekkari. Elokuvassa muunnellaan nerokkaasti kahta salapoliisitarinoiden alalajia: whodunit on muutettu muotoon wholldoit; samaten on onnistuneesti keksitty uusi näkökulma kertomustyyppiin, jossa päähenkilö itse ehkä paljastuu murhaajaksi. Altaissa kelluvien precogien nimet ovat muuten Agatha, Dashiell ja Arthur... niinpä.

Tulevaisuuden maailma on myös hyvin yksityiskohtainen ja uskottava; samanlaisia näkyjä ei ole valkokankaalla koettu sitten Blade Runnerin. Varokaa hämyhäkkejä!

© Twentieth Century Fox and Dreamworks

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: