Nuoli-lehden kansikuvia teki myös Arja Nenonen, joka on ainakin minulle tuntematon nimi (lieneekö sukua Maija-Kaarina Nenoselle, joka on yksi tunnetuimpia suomalaisia satukuvittajia). Nuolen numerossa 10/1957 on hyvinkin vauhdikas kansi, jossa näkyy selvästi "naisen käden jälki" Olavi Hurmerinnan kansiin verrattuna.
Samassa numerossa oli myös Jalmari Saulin muistokirjoitus ("Jalmari Sauli on poissa"). Sauli on kotimainen nuortenkirjallisuuden klassikko jos joku, mutta unhoituksen aallot ovat jo alkaneet hänen tuotantonsa ylle liplatustaan luoda. Ulkomaisista kirjailijoista sopivin vertailukohde olisi varmasti Ernest Thompson Seton. Ehkä partiolaiset, nuo viimeiset mohikaanit, vielä lukevat näitä molempia kirjailijoita.
Mysi Lahtinen: Joulu
-
*Minä olen pyrkinyt siihen, että lattiat ovat pestyinä viimeistään kaksi
viikkoa ennen joulua. Siihen mennessä on muutkin hommat tehty. Tämä on
mukava hetk...
Saulihan kirjoitti myös ainakin yhden dekkarin (en nyt muista nimeä, joku Huuhkaja se oli), ehkä sitä joku keräilijä lukee.
VastaaPoistaSille ei kai voi mitään, että jotkut kirjailijat vain unohtuvat. Se on joskus heidän omaa syytään (sitoutuivat liiaksi sellaisiin ajatuskulkuihin, jotka myöhemmin tuntuvat liian vierailta tai jopa luotaantyöntäviltä) tai kirjallisen kulttuurin syytä (jotain tyyliä aletaan vieroksua, niin kuin esim. Suomessa fantasiaa, vaikka sitä harjoitettiin vielä 1920-1930-luvuilla aika paljonkin). Kummallekaan asialle ei kauheasti voi mitään. Suomessa ei ole oikein osattu edes löytää vanhoja kirjoja uudestaan. Volter Kilpi on harvoja tapauksia, mutta hän ei samalla tavalla koskaan kaanonista kadonnutkaan, niin kuin joku Jalmari Sauli tai Marja Salmela tai vastaavat.
Suomalaisia naiskuvittajia on muuten hirveä määrä, heistä tiedetään vielä vähemmän kuin mieskuvittajista. Ulla Urkio, Katriina Viljamaa-Rissanen, Leena Puranen...
Näinhän se menee... sic transit gloria mundi.
VastaaPoista