14. huhtikuuta 2008

Nuoli (1957)

Nuolet lentelevät yhä...

Nuoli 8/1957 (Julkaisija Oy Uusi Suomi)
Nuoli-lehden toimituksella pitää kiirettä...
Kansi: Olavi Hurmerinta

Juri kyseli aikaisemmassa Nuoli-viestissä, mitä aineistoa lehdessä itsessään on. Nuoli tosiaankin sisälsi sarjakuvia ja nuorisolle tarkoitettuja tietoartikkeleita, mutta lehdessä julkaistiin myös novelleja ja jatkokertomusta. Lehti ilmestyi kaksi kertaa kuukaudessa vuosina 1953-1957. Parin ensimmäisen vuoden aikana se oli tabloidikokoinen viikkojulkaisu.

Numerossa 8/1957 on lyhyt Yhdysvaltoihin sijoitettu pikkunäppärä mysteerinovelli "Kohtaloks merkintä", jossa kavaltaja paljastuu vararenkaaseen kirjoitetun nimen takia. Kirjoittaja on W. S. Steele (linkki on arvaus, mutta tuottelias kirjailija on kyseessä, joten ehkä osui oikeaan). Hurmerinnan kuvitus on hauska yhdistelmä suomalaista ("Baari") ja amerikkalaista kaupunkimaisemaa (poliisin univormu). Niin kansissa kuin kuvituksissa käytettiin todella paljon keltaista väriä, ehkä kyseessä on jokin painotekninen juttu.

Nuolessa seikkaili joka numerossa lentäjä John Storm sarjakuvassa "Taistelu avaruudesta", joka Kvaakissa tunnistettiin hollantilaisen Henk Sprengerin Piloot Stormiksi. Sarjakuva taisi inspiroida myös Hurmerinnan kansitaidetta (n:o 6/1957).

Jatkokertomuksena lehdessä oli "Vauhdin valtiaat", jonka kirjoittajaa ei ilmoitettu. "RAYMOND SPECIAL on kilpa-auto, jossa on erikoislaatuinen atomimoottori. Sen voimalähteenä taas käytetään kryptonia, maailman harvinaisinta metallia."

Aaro Honka piti lehdessä pakinapalstaa nimeltä "ÄKSÄN äänitorvi".

4 kommenttia:

  1. Kiitos paljon, pitää joskus tutkailla oliko lehdessä paljonkin käännösmateriaalia. Tuosta Wilbur Steelestä en menisi vannomaan - tuskin hän enää 50-luvulla, arvostettuna kirjailijana, olisi kirjoittanut jotain mikä olisi käännetty nuortenlehteen. Vai olisiko tarina voinut olla peräisin jostain aikuisten lukemistosta?

    VastaaPoista
  2. Se Steelen juttu oli kuin jostain Alfred Hitchock esittää -lehdestä loppuiskuineen kaikkineen. Arvailuahan tämä on.

    VastaaPoista
  3. Tuosta kansikuvasta tuli jotenkin mieleen Franquinin Niilo Pielisen toimitusmiljöö, kotoisemmassa muodossa vaan. Piirrostyylissäkin on sellaista ajan henkeä, joka ei loppujen lopuksi ole kaukana saman ajan Franquinista. Pielinen taisi aloittaa ihan samaan aikaan...

    VastaaPoista
  4. Kuva voisi tosiaan olla vaikka Spirou-lehden toimituksesta!

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: