24. huhtikuuta 2008

Uutisaitta (1949)

Uutisaitta 3-4/1949 Kannessa Gregory PeckUutisaitta 3-4/1949
Kannessa Gregory Peck

Elokuvalehti Uutisaitta ilmestyi 1935-1960 (vuoteen -44 saakka nimellä Suomi-Filmin Uutisaitta).

Kaksoisnumero 3-4/1949 sisälsi hauskan kuvareportaasin, "P-p-pirskatti, sanoi Pekka", Kalle-Kustaa Korkin seikkailut -elokuvan tekemisestä. Kalle Kustaana oli Joel Rinne ja Pekka Lipposena Reino Valkama. Parivaljakko oli todellinen mediailmiö, sillä he seikkailivat niin lehdissä, kirjoissa, lukemistoissa, radiokuunnelmissa, sarjakuvana kuin elokuvissakin.

Ja löytyipä Uutisaitta-lehdestäkin Outsiderin novelli Korkin seikkailuista: "Tapahtui Chigacon yöpikajunassa."

5 kommenttia:

 1. Hieno löytö! Vanhat suomalaiset elokuvalehdet ovat yksi kiehtova alue, joka on jäänyt vähän katveeseen. Tuosta Kalle-Kustaa Korkki-filmistä sen verran, että siinä esiintyi muistaakseni Anussa ja Mikossa Tommoa esittänyt Väinö Kolhonen. Tällä kertaa hän taisi esittää Puuttuvaa rengasta...

  VastaaPoista
 2. Uutisaitta oli oikein laadukas lehti, jossa oli kattavasti asiaa sekä filmitähdistä että elokuvista, joukossa asiajuttuja ja kolumneja. Mutta mikään Filmihullu se ei tosiaankaan ollut vaan viihteellinen sisällöltään.

  VastaaPoista
 3. Mitähän tarkoittaa "kongressinumero?"

  VastaaPoista
 4. Pelkäsinkin, että joku kysyy tuosta kongressista. Ei sitä selitä lehdessä missään. Voisiko se tarkoittaa yhdistysnumeroa, siis kaksoisnumeroa...

  VastaaPoista
 5. Sitä on varmaan jaettu jossain alan kongressissa eli yhteys on ollut kontekstista selvä. Ei kukaan olisi edes 40-luvulla käyttänyt Suomessa tuollaista koodikieltä.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: