26. marraskuuta 2007

Vaaroja päin (1949)

Nuorten lehti Kimmo, No 8-9 1949

Kari Suomalaisen Henkensä kaupalla -viestissä oli linkki Sarjainfon artikkeliin, jossa kerrotaan: "käsikirjoituksen tekoakin hän [Kari] kokeili kirjoittamalla juonen Martti Viitalan piirtämään lastensarjaan, joka julkaistiin Lasten Maailmassa neljäkymmentäluvun lopulla."

Minulle tuli tästä lauseesta heti mieleen Viitalan historiallinen seikkailusarja "Vaaroja päin", jota Viitala teki nuorten lehti Kimmoon 40-luvun lopulla. Ettei Kari vain olisi tarkoittanut sitä?

Vaikka Vaaroja päin -sarjakuvan hahmoissa onkin tiettyä jäykkyyttä, Viitala on onnistunut jopa koko sivun sommittelussa ja toiminnan rytmityksessä. Syvyysvaikutelmaa on kuviin saatu taitavalla perspektiivin käytöllä ja varjostuksilla. Hän on selvästikin piirtänyt sarjaa varsin kunnianhimoisesti, ja Jaakko Jaakonpojan ja Tynnörin seikkailut ovat myös juonellisesti "jännää" luettavaa. Laivarakenteet on nekin piirretty tarkkaan ja asiantuntevasti. Kuvatun aikakauden mukaista tunnelmaa luo myös koristeellisesti tekstattu alkuruutu. Martti Viitala piirsi nimimerkillä Will Martin Buffalo Bill -lehteen.

Korkeatasoista seikkailusarjakuvaa on siis Suomessa julkaistu useammankin tekijän (mm. Suomalainen, Viitala, Hauhio) taholta - vaan unholaan ovat jääneet.

2 kommenttia:

  1. Ilman muuta pitäisi julkaista Karin kootut sarjakuvat. Luulisi sille nyt olevan edes jonkinlaisia markkinoita. (Ja tämän sanoo ihminen, jolle Kari ei ikinä ole ollut minkäänlainen jumala tai nero tai mitään muutakaan.)

    Viitalan piirrokset ovat kyllä hyviä, onko lehdissä mitään muuta mahdollista sarjakuvaa, jota Kari olisi käsikirjoittanut?

    VastaaPoista
  2. Minulla on joitakin numeroita sitä Lasten Maailmaa. Täytyy selailla niitä, jos niistä löytyisi jotain.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: