6. marraskuuta 2007

Hurma, ja Huuli (1980)

Teppo Nättilän toimittama Hurma oli pienlehtien kermaa. Siinä ilmestyi punkjuttujen lisäksi aivan erinomainen artikkelisarja underground-sarjakuvasta. Kirjoittaja oli M.T., joka avustajalistan mukaan oli varmaankin Martti Tiainen.

Vuonna 1977 loppui u-sarjakuvaa suomeksi julkaisseen Huuli-lehden tarina. R-kioskeilla sitä ei enää nähty. Syy selitään Hurmassa (n:o 1/1980) julkaistussa kirjeessä.

Kirje on päivätty 4.11.1977


Olemme saaneet julkaisemastanne Huuli-lehdestä lukuisia valituksia sekä jälleenmyyjiltämme että vähittäisasiakkailtamme. Lehden on väitetty olevan sisällöltään ala-arvoinen ja saattavan jopa aiheuttaa lapsilukijoidensa mielissä vaikeasti sulatettavia ja myöhempään persoonallisuudenmuodostukseen haitallisesti vaikuttavia elämyksiä. Tämän lienette itsekin tiedostaneet painamalla lehden kanteen "Ei lapsille". Tosin ao. kiellolla lienee pikemminkin yllyttävä kuin estävä vaikutus.

Tutustuttuamme lehtenne viimeisiin numeroihin voimme suurelta osin yhtyä meille kantansa ilmaisseiden asiakkaidemme ajatuksiin.

Huuli-lehden pitäminen myynnissä vahingoittaa kiistattomasti yrityskuvaamme ja toimintaamme, ja niin muodoin katsomme oikeaksi lopettaa lehden myymisen. Tulemme tekemään nyt myynnissä olevasta numerosta loppupalautuksen, emmekä ota seuraavia numeroita vastaan.

Rautakirjan toimintaperiaatteisiin kuuluu perustuslain turvaaman sanan- ja painovapauden kunnioittaminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että Rautakirja ei voi ottaa itselleen julkiselle vallalle kuuluvaa lehtien sisällön valvontatehtävää. Viitaten siihen, mitä edellä on sanottu Huuli-lehden sisällöstä, emme kuitenkaan voi katsoa nyt tekemämme päätöksen olevan tämän periaatteen kanssa ristiriidassa.

RAUTAKIRJA OY
Tukkuryhmä

Olli Laiho

Ks. myös Kvaakista Sarjakuvalehdistön vaiheita Suomessa - osa 2

6 kommenttia:

 1. Mikä on Lättä-Joonas ja Anoraks? Bändi? Ypö-Viiden ja Siankin tiedän (en oikeastaan muista, paitsi että yksi kaveri keräili 80-luvun lopulla Sian levyjä), mutta Lättä-Joonas???

  VastaaPoista
 2. Lättä-Joonas oli tamperelainen bändi, lehden mukaan "naivi painos Kari Peitsamosta." Kokoonpanossa soittivat Juha Mielonen, Kari Hatanpää, Heikki Laakso ja Simo-Pekka Savisaari. Vokalistina oli Juha Huida eli Huikka eli Lättä-Joonas. Aikaisempia jäseniä olivat Heikki Mäenpää ja Tuomo Hakkarainen (siirtyi sittemin Unohda Eilaan).

  VastaaPoista
 3. Pieni korjaus: Lättä-Joonas ja Anoraks on tamperelainen bändi. Livevideo nauhoitettiin viime vuonna Rusthollissa: http://heikki.pp.fi/files/RantaperkioPalaa.wmv
  BTW Hurman kannen kuvat otti sittemmin Finlandiapalkittu Johanna Sinisalo.

  VastaaPoista
 4. 1980-luvulla bändi alkoi jättää pois Lättä-Joonas- nimeä ja esiintyi nimellä Anoraks erilaisissa rock-tapahtumissa ja klubeissa Tampereella koko 1990-luvun. Musa muuttui vanhetessa vähän vakavammaksi, mutta tietty naiivius on aina säilynyt teksteissä. Teimme omakustanteen "Väärää tietoa" (Säiliö records 001)1991. Siinä on jotakin vanhaa alkupään tuotantoa, sitä myytiin ainakin Epe'sillä.Pojat ovat muutenkin soitelleet paljon, Mielonen soitti 1980- luvulla Yössä, Savisaari Peitsamon Skootterissa ja Laakso nykyään Salmela- komiteassa. Silti Anoraks on koko ajan ollut olemassa. Soiteltu mitä tykätään ja pidetty hauskaa.

  VastaaPoista
 5. Löysin Tampereen Lukulaarista ton Väärä tietoa -levyn. Pikkusen hyvä! Eniten tulee Kontra mieleen paitsi että biisithän on omempia.

  Lörsson, Heinolasta

  VastaaPoista
 6. On kyllä hieno levy. Jäänyt harmillisen pienilevikkiseksi. Toivoisi että levy pääsisi johonkin suoratoistopalveluun kuunneltavaksi. Sellaisesta helmestä on kysymys. Itse ostin levyn uutena Epes'sistä.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: