3. huhtikuuta 2007

Scifi ja tulevaisuus

Teräsmiehen poika 10/1966"Me suunnittelemme käsivarsi- ja jalkapankin perustamista käyttäen
hiljattain keksittyjä lääketieteellisiä teknisiä keinoja!"
Teräsmiehen poika 10/1966 © DC Comics

Avaruusasema Alfa viestissä ollut huomautukseni siitä, kuinka science fiction kuvaa oman aikakautensa käsitystä tulevaisuudesta sai aikaan pari tärkeää kommenttia jotka kannattaa nostaa oman viestinsä aiheeksi.

Mette tarkensi, että "itse asiassa science fiction kuvaa yleensä omaa aikaansa naamioituneena tulevaisuudenkuvaukseksi". Tähän Elina kirjoitti: "Älkääpä aliarvioitko scifin voimaa! Scifi on parhaimmillaan täynnä itseään toteuttavia ennusteita. Käytännössä toimien esimerkiksi niin, että tuotekehitysinsinöörit katsovat Star Trekiä ja saavat uusia ideoita... (tutkin juuri sitä, mitkä lähteet ovat hyviä heikoille signaaleille ja scifi on yksi merkittävä...) Usein se ihmisen mielikuvitus on kehityksen rajana - ei välttämättä teknologia."

Tärkeitä huomioita molemmat, eivätka suinkaan toisiansa poissulkevia. Totta kai esimerkiksi Teräsmiehen poika peilaa omaa tekoaikaansa (50- ja 60-luvun amerikkalaista teinielämää 30. vuosisadalle siirrettynä), mutta se sisältää silti hämmästyttäviä "heikkoja signaaleja" kuten vaikkapa robottimaisia käsiproteeseja tai ajatuksen elinpankeista (kts. kuva yllä).

Vanhojen tieteiselokuvien ja -televisiosarjojen katselu aiheuttaa monta tahattoman huumorin hetkeä, koska tekniikka ja varsinkin naisten hiusmuoti ovat niin aikaansa sidonnaisia, mutta joukossa on usein kohdalleen osuneita kultajyviä jotka voi jälkiviisaasti tunnistaa - menneisyys- ja tulevaisuustutkijan tiet kohtaavat...

Science fiction voi joskus jopa ennustaa tulevaisuutta, mutta vielä useammin se on tarjonnut konseptin tulevaisuudesta, jota on lähdetty toteuttamaan. Nämä aihelmat on istutettu niin voimakkaasti ihmiskunnan kollektiiviseen mieleen, että robotteja, tietokoneita, avaruusmatkailua, lentäviä autoja, matrixeja ynnä muita "mahdottomuuksia" aletaan kehittää aivan kuin vastustamattomalla voimalla. Ne tosiaankin ovat niitä "itseään toteuttavia ennustuksia".

  • PS. Pni huomasi, että Alfan videolla vilahtivat niin Ian McShane kuin Christopher Lee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: