28. huhtikuuta 2007

Robottiaika

Motiivisi muuttuivat, entinen herramme - meidän eivät! Jatkamme tehtävän suorittamista murskaten kaiken vastarinnan, kuten itse meidät ohjelmoit!

Markos - robottiajan sankariMarkos - robottiajan sankari n:o 10/1975
© Western Printing and Lithographing

Tiedemiehet ovat ilmaisseet huolensa autonomisista roboteista, jotka pystyvät itsenäiseen päätöksentekoon. Tällaisia robotteja käytetään erityisesti sotilaallisiin tarkoituksiin. Samsung on kehittänyt automaattisen robottivartijan Koreoiden rajalle. Robotti on varustettu kahdella kameralla ja konepistoolilla. "Mikäli autonominen robotti tappaa jonkun, kenen syy se on?" professori Winfield kysyi Lontoon tiedemuseon tilaisuudessa. Lähde: BBC - Robot future poses hard questions

Robotteja vastaan taistellut (po. tulevaisuudessa taisteleva) sarjakuvasankari Markos (engl. Magnus) ei ehkä ehdi aina ajoissa paikalle...

2 kommenttia:

  1. Vastuunjako robottien toiminnasta ei ole mitenkään erityisen kinkkinen oikeudellinen ongelma. En ole oikeusasiantuntija, mutta käsittääkseni tänä päivänä vastuu kuolemista menee aina lopulta jollekin ihmiselle (poislukien ainakin sota). Tulevaisuudessa jos robotille ei ole annettu elävän olennon perusoikeuksia, niin robotin tekemistä tapoista vastuu on aina omistajalla (robotti toimi oikein), suunnittelijalla(robotti suunniteltu väärin), ylläpitäjälle(robotti epäkunnossa), käyttäjällä (robotti käytettiin ohjeiden vastaisesti), myyjällä (robotissa ei riittäviä käyttöohjeita tai varoituksia) jne. Jos taas robotille on myönnetty elävän olennon perusoikeudet niin niiden myötä tulee myös vastuu. Jos siis elävä olento(robotti) tappaa niin hänet tuomitaan rikosoikeudessa. Mikä tässä on sellaista mitä ei perinteisillä oikeuskäytännöillä hoituisi? Robotin määritteleminen perusoikeuksia omaavaksi voi toki olla hankalaa, mutta vastuullinen pitäisi aina löytyä perinteisin keinoin.

    VastaaPoista
  2. Olet toki oikeassa, niin kauan kuin robotti on kone, oikeudellinen vastuu on ihmisellä. En ollut oikeastaan edes ajatellut tätä asiaa niin pitkälle kuin sinä erinomaisesti pohtivassa kommentissasi.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: