24. heinäkuuta 2008

Naisia rinnat paljaina! (1971)

Salama
minun
makuuni


Peter Cheyney: Myrkkykukka (#193, 1972), James Hadley Chase: Ei kiitetä rahasta (#182, 1971)

Matti Louhi on tehnyt pitkän päivätyön kansitaiteilijana, mutta mielestäni hän teki melkeinpä parhaat työnsä Salama-sarjan kirjoihin. Vai mitä mieltä olette? Tunnetuin hän lienee Päätalo- ja Tolkien-kansista.

On vaikea piirtää naisia rinnat paljaina ilman, että se kuuluisa "miehinen näkökulma" tekee kuvista teennäisen tyrkkyjä ja halvan seksikkäitä. Louhi on onnistunut erinomaisesti näissä kahdessa dekkareiden pikkuklassikossa. Aihe tuntuu suorastaan inspiroineen taiteilijaa! Hän teki kansia myös Gummeruksen Erotica-sarjaan. PopuLAARIssa on aikaisemmin esitelty hänen Ellery Queenin jännityslukemistoon tekemiään kansia (1, 2).


Ks. Pyhimys kutsuu teelle ja Pikkusisko.

Kuvat: Copyright © Matti Louhi

* * *

English summary: Matti Louhi was an excellent Finnish cover artist. Above are two examples: Peter Cheyney's Poison Ivy and James Hadley Chase's Come Easy - Go Easy. Both covers are from the early 70's. His pop art style The Saint covers are also of very high quality.

5 kommenttia:

 1. Turha hupsia, taidetta tämä on!

  VastaaPoista
 2. No, nyt on päästy asiaan!

  VastaaPoista
 3. Louhi on ollut yksi parhaista kuvittajista Suomessa. Hänen kansikuvansa esimerkiksi Ross Macdonaldin dekkareihin 60-luvulla ovat upeita, ks. kuvittajablogi (joka on ollut kiirejohteisella tauolla jo pitkään). Louhi on tainnut tehdä töitä vain Gummerukselle? Jos joskus kerään Bondeja, niin kerään Louhen kuvittamat 80-luvun alun versiot, jotka kutkuttivat mieltäni jo esiteininä.

  VastaaPoista
 4. Louhi ansaitsi sellaisen isokokoisen "coffee table" -taidekirjan, jossa hänen taiteensa pääsisi oikeuksiinsa.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: