3. heinäkuuta 2008

Väkevä Matti (1945)

Suomalaisten naispuolisten sarjakuvapiirtäjien joukkoon kuuluu myös Maija Kaarina Nenonen (s.1917). Hänet tunnetaan parhaiten Anni Swanin ja Martti Haavion satujen kuvittajana (Onnentupa-kokoelmasta on otettu uusintapainoksia näihin päiviin saakka, kuvittajia on useita).

Nenosen tyylin tunnistaa heti. Hahmot ovat usein jotenkin pitkulaisia ja hauskasti liioiteltuja. Vaikkapa Maija Karma piirsi sarjakuviaan paljon "söpömmin". Nenosen taiteellinen ilmaisu sen sijaan oli kertovampaa ja ehkä enemmän kuvittavampaa kuin sarjakuvan tyylikeinoja ymmärtävää. Kemppisen mukaan Nenonen muutti Argentiinaan, jolle tielleen jäi...

Kimmo-lehdessä ilmestyi Raul Roineen kirjoittama ja Nenosen piirtämä Väkevä Matti, joka oli selvää jatketta suomalaisille ihmesaduille. Väkevä Matin hahmo oli ennestään tuttu kansansaduista, ja mainitaanpa hänet Maamme-kirjassakin pohjalaisena. Samaan aikaan ilmestyi myös (sekin Roineen kirjoittama) suosittu Antti Puuhaara -sarjakuva Yhteishyvässä ja Inkeri-lehdessä. Ao. olevassa tarinanpätkässä Syöjätär paiskataan kuin nyytti kallionkupeeseen. Sitten soppa taas Matille maistuu. Sellaisia olivat suomalaiset supersankarit ennen vanhaan.

Roine, Nenonen: Väkevä Antti (lähde: Kimmo 5/1945

Raul Roine on ollut varmasti yksi ahkerimmista suomalaisista sarjakuvan käsikirjoittajista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: