17. toukokuuta 2008

Heikki Seppälä: Tieteellisiä tarinoita (1934)

Niin, henkilökuviahan oli jo linnuntietä lähetelty tohtori Alexandersonin kojeilla. Mutta tuo oli ollut vasta alkua kaukonäkemisen mahdollisuuksiin. Minkä maapallon tienoon tahansa näköpiiriin sieppaaminen, ilman vastaavia lähetyskojeita, se oli ollut professori Vaulan päämääränä, öitten ja päivien polttavana haaveena. Ja nyt tulisi tuosta unelmasta tosi! Täällä, tässä huoneessa, oli tuo uusi Argus-silmä, jonka katse kantaisi seitsemän meren taa...

Nuori Voima 2/1934 -kansikuvaNuori Voima 2/1934

Nuoressa Voimassa (ks. myös Nuori Ikaros) ilmestyi ainakin vuonna 1934 (ainoassa omistamassani vuosikerrassa) Heikki Seppälän sarja "Tieteellisiä tarinoita". Ja toden totta, kyseessä ovat ihan oikeat nuorille tarkoitetut suomalaiset tieteistarinat. Numerossa 2 oli tarina Kultainen kondoori, jossa keksitään kaukonäkölaite. Sen avulla estetään lopulta pommi-isku jättiläiszeppeliini Kultaisella kondoorilla. Lisää varhaista science fictionia Suomessa!

Saman vuoden Nuoren Voiman numerossa 5 ilmestyi tarina Punaiset skorpionit, jolla nimellä Seppälältä ilmestyi myös 11 novellin kokoelma vuonna 1944. Kirjan ulkoasu on niin lapsellinen, etten sitä ole ostanut vaikka se joskus on kohdallekin sattunut. Ilmeisesti se sisältää myös nämä kaksi novellia.

* * *

Ylhäällä olevassa lainauksessa mainitaan tohtori Alexanderson. Kyse on mitä ilmeisemmin ruotsalaisesta Ernst Alexandersonista, joka keksi langattoman radiosähkötysjärjestelmän. Hän muutti Yhdysvaltoihin ja jatkoi siellä keksijänuraansa. Tuo henkilökuvien lähettäminen viittaa aivan varmasti ensimmäiseen Atlantin yli lähetettyyn faksiin, jonka Ernst osoitti isäpapalleen Ruotsiin. Hänen osuutensa oli myös aivan olennainen television keksimisessä.

>> Ks. myös Heikki Seppälän Saappaattomat sankarit (1947)

2 kommenttia:

  1. Hieno löytö, jälleen kerran! Timo Kukkola väittää Hornanlinnan perillisiä -kirjassaan, että Seppälän jännitysnovellit olisivat aikansa eli 40-luvun parhaita Suomessa, mutta ne, jotka olen lukenut, eivät ole kyllä saaneet minua vakuuttuneeksi. Suosittu nuortenkirjailija ollut kyllä aikoinaan.

    VastaaPoista
  2. Seppälä kirjoittaa ihan kelpo tekstiä, ja nokkelaa sellaista. Noita vanhoja Nuori Voima -lehtiä selailee muutenkin ihan mielellään. Niissä on paljon mielenkiintoista tavaraa. Waltariinkin viitataan usein. Lehdessä on aina myös selostus Kerho 33:n tapaamisista. Kerrankin sitten oli pitkä lista mistä kirjailijoista ja taitelijoista oli pidetty esitelmiä. Waltari oli pitänyt esitelmän - raitiovaunuista! Koneromantikko oli se mies jos kuka!

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: