14. toukokuuta 2008

Maltan haukka (1941)

Maltan haukka tuli jälleen kerran katseltua (kiitos Yle Teeman klassikkoelokuvasarjan). Suosikkikohtaukseni on ehdottomasti se, kun Samuel Spaden sihteeri tuo Gardenia-parfyymilta tuoksuvan käyntikortin - ja sisään astelee Joel Cairo (ainutlaatuinen ja ainoa laatuaan: Peter Lorre)!

Humphrey Bogart näyttelee roolinsa ihmeellisen vihan vallassa; mies on kuin joku irvistelevä maanikko, joka tuntuu kantavan kaunaa kaikille. Mies on niin kylmä, että roistot hänen rinnallaan vaikuttavat aidosti tuntevilta ihmisiltä. Ainoastaan sihteerikköään Sam kohtelee kuin ihmistä... Mikähän miestä riivaa? Onko hän niin pettynyt itseensä, vai yleensäkin ihmisiin?

* * *

Lorre ja Bogart olivat muuten hyviä ystäviä Warner Bros. -vuosinaan ja molemmat viihtyivät yhdessä suomalaisessa saunassa! "...when his friendship with Humphrey Bogart flourished in bars and in the saunas at the Finlandia Baths where they went to steam offtheir hangovers."

2 kommenttia:

  1. No Sam Spadehan on kyynisen, maailmaan pettyneen dekkarin arkkityyppi.

    Ah niitä loistavia elokuvia joissa Lorre ja Greenstreet olivat molemmat loistamassa...

    VastaaPoista
  2. On näissä mainitsemissasi näyttelijöissä jotain ihme läsnäoloa ja merkityksellisyyttä, jollaista ei leffoista nykyään oikein löydä. Kun Lorre astuu filmin frameen, hän tosiaankin ikään kuin melkein ilmestyy todellisuuteen.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: