13. toukokuuta 2008

Kuudes maanosa (1924)

Arvid Lydecken: Kuudes maanosa (Otava 1924)Arvid Lydecken: Kuudes maanosa (Otava 1924)

Arvid Lydeckenin Kuudes maanosa on isänmaallishenkinen utopiaromaani, jonkinlaista sosiaalissävytteistä tieteiskirjallisuutta. Pohjoisnavalta löytyy Uusi Maa, joka lopulta paljastuu muinaisen Väinämöisen seuraajien kotimaaksi. Niin kauas lähti Väinö...

Arvid kirjoitti myös yhden varhaisimmista finnwesterneistä: Montezuman aarteet. Mies ymmärsi genre-kirjallisuuden päälle kohtalaisen varhain.

Vaikka itse kirjailja alkaa olla unholan mailla, nuorisokirjailijain Arvid Lydecken -palkinto jaetaan yhä (vuodesta 1969) taiteellisesti merkittävälle lasten- tai nuortenkirjalle.

3 kommenttia:

  1. Joku hyvin toimitettu kokoelma - pokkarina ehdottomasti - Lydeckenin genrekirjoja voisi olla paikallaan. Sääli vain että hän on vielä copyrightin parissa, tulisi ´kustantajalle liikaa kuluja.

    VastaaPoista
  2. Arvilyn teoksia -sarja pokkariversiona voisi ehkä mennäkin. Tai ei sentään. Ketä nämä enää kiinnostavat? Ei lapsia ja nuoria ainakaan...

    VastaaPoista
  3. Ehkä voisi mennä joku semmoinen pokkarisarja, jossa olisi tosi halvalla ja hyvässä koossa ja asiallisilla kansilla (kuvitetuilla, tietysti), ja johon olisi koottu nimenomaan suomalaisen scifin historiaa. Hinta 7,90, hyvä painoasu. Sitten se olisi suunnattu aikuislukijoille, scifin hevijuusereille. Nekin lukee tietysti kaikki jotain Alastair Reynoldsia (hohhoijaa), eikä enää jaksa tämmöistä aitoa sense of wonderia.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: