27. helmikuuta 2008

Yksinäinen hiihtäjä (1963)

Eipä näy edes yksinäisiä hiihtäjiä täällä Etelä-Suomessa, mutta Hammond Innesin saman niminen kirja, Yksinäinen hiihtäjä, löytyy hyllystäni kyllä. Innes (1913-1998) oli ennen hyvinkin suosittu kirjailija, jota harrastivat vaikkapa Alistair McLeanin lukijat.

Innes oli tyyliltään ehkä vähän humoristisempi ja maalailevampi kuin McLean, siis kaunokirjallisempi jos suoraan sanotaan. Hänen teoksissaan oli myös pikareskiromaanin piirteitä, mieleeni on jäänyt varsinkin Veijarin testamentti. Kerrontakin oli vähän yhteiskuntakriittisempää kuin jännityskirjailijoilla yleensä.

Hammond Innes - Yksinäinen hiihtäjäHammond Innes: Yksinäinen hiihtäjä
(The Lonely Skier - Otava 1963)
Kansi: Markku Reunanen (2. painos)


Takakansiteksti:

Hammond Innes
on englantilainen seikkailu- ja jännityskirjailija, jonka teokset ovat saavuttaneet erittäin suuren suosion sekä Euroopassa että Amerikassa. Vauhdikkaan ja jännittävän juonenkehittelyn ohella lukija panee niissä merkille harvinaisen aidon ja loisteliaan ympäristökuvauksen sekä tapahtumien taustalla vaikuttavien voimien tehokkaan huipennuksen.

YKSINÄINEN HIIHTÄJÄ

Harhaillessaan sodan jälkeen työttömänä Lontoon katuja Neil Blair tapaa sattumalta entisen asetoverinsa Englesin, jolla on nyt johtava asema suuressa englantilaisessa filmiyhtiössä. Engles tekee Neilille yllättävän tarjouksen: hänen pitäisi matkustaa kolmeksi kuukaudeksi Col da Varda-nimiseen paikkaan Cortinassa Italian Dolomiiteilla ja ryhtyä laatimaan elokuvakäsikirjoituksia. Mutta tärkeintä ei suinkaan ole käsikirjoituksen kirjoittaminen - itseasiassa se on jo tehty - vaan niiden ihmisten silmälläpito, jotka samaan aikaan asuvat Col da Vardan hiihtomajassa. Neil ottaa tehtävän vastaan ja joutuu tahtomattaan suureen ja vaaralliseen seikkailuun kansainvälisten rikollisten taistellessa kätketystä kulta-aarteesta.


Kirjasta tehtiin myös elokuva, joka Suomessa tunnetaan nimellä Alppimajan salaisuus.

PS. Kirjan nimestä tulee mieleen Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -novelli Yksinäinen polkupyöräilijä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: