28. helmikuuta 2008

Aikamme (1955)

Aikamme 4/1955
Kansi: Boris Artzybasheff

Aikamme - länsimaita sanoin ja kuvin oli lehti, jonka aineiston toimitti Yhdysvaltain Tiedoitustoimisto (eli varmaankin CIA:n propangandaosasto, haa!). Lehti alkoi ilmestyä vuonna 1951. Sen toimitus sijaitsi Uudella Ylioppilastalolla ja päätoimittaja oli Pentti Lehti.

Aikamme-lehden sisältö on hyvin mielenkiintoista ja se keskittyy paitsi kehumaan USA:a niin kertomaan myös "rapakon takana" menestyneistä suomalaisista.

Aune Franks nauttii suvesta aurinkoisessa Kaliforniassa.
Tuolin on aikoinaan omistanut Rudolph Valentino.

Yksi näistä menestyjistä oli kotkalainen Aune Hänninen (Hanson), myöhemmin Aune Franks. Aune oli näyttelijätär Hilja Lustigin (Kansallisteatterin näyttelijättären) tytär.

Missikisojen ja mainosten kautta Aune sai kiinnityksen Paramountin ja Warner Brosin studioille, ja hän esiintyi tanssijattarena noin 300 elokuvassa! Lehti ei kuitenkaan mainitse Aunen statistiblondin roolia elokuvassa Women in Bondage: "BLUEPRINT FOR SHAME... womanhood's most sacred ideals and rights... stripped away in a reign of uncurbed fearfulness!"

Aikamme kertoo myös, kuinka Aune käväisi Suomessa kesällä vuonna 1948 ja sai kunnian tavata toisen kuuluisan suomalaisen, Jean Sibeliuksen; ameriikantuliaisina oli sikareita. Jean sanoi Aunelle: "Kun Te olette ne tuoneet, ovat ne parhaita, mitä olen saanut."

PS. Boris Artzybasheffin komea kansitaide (aiheena Hemingway) tuo mieleen suomalaisen Björn Landströmin.

2 kommenttia:

  1. Aunehan näyttää ihan Linda Lampeniukselta!

    VastaaPoista
  2. No nyt kun sanoit, niin yhdennäköisyyshän on aivan ilmeinen!

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: