20. lokakuuta 2007

Vesa Vekkuli (1951)

Vesa Vekkuli (engl. Snookums) oli George McManusin Vihtorin ja Klaaran sunnuntaisivun "topper". Vanhoina hyvinä aikoina sunnuntaisarjakuva oli niin iso, että se täytti kokonaisen sivun (ks. Kuvakertomuksia) . Pääsarjan yläpuolella julkaistiin usein saman tekijän kakkossarjakuvaa, Geo McManusilla se oli tämä Vesa Vekkuli (joka alkoi ilmestyä jo 1904 nimellä The Newlyweds). Suomessa sarjakuvaa julkaisi erillisenä Seura-lehti 1950-luvulla.

Vesa kasvoi vuosien varrella. Ylempi kuva on vuodelta 1951 ja alempi vuodelta 1955. McManus kuoli vuonna 1954, jonka jälkeen hänen sarjakuviensa tekemistä jatkoivat Frank Fletcher ja Vernon Greene. Esimerkit ovat 1950-luvun Seuroista.
McManus oli "selkeän viivan" mestari, josta ottivat mallia monet kuten vaikkapa Tintti-sarjakuvia piirtänyt Hergé.

2 kommenttia:

  1. McManusin sarjakuvia bongaa joskus yllättävistä yhteyksistä. Itse löysin joskus 20-30 -lukujen Nyyrikeistä hänen sarjaansa Rosie's Beau. En nyt vain varmaksi muista sen suomalaista nimeä: liekö ollut jopa "Ruusun heila".

    VastaaPoista
  2. Vau! Kiitos tästä tiedosta, Anonyymi. Niin paljon unohtuu lehtien sivuille... täytyy yrittää bongata edes yksi jostain divarista.

    McManus on yksi sarjakuvan oikeista suuruuksista.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: