25. maaliskuuta 2012

Tintti ja Mikki (Tintin and Mickey)

Melkoista ilmailuakrobatiaa!
Kyseessä on Tintti-albumi Mustan saaren salaisuus ja Mikki-strippi 22.5.1933.
© Hergé/Moulinsart S.A./ © Disney
Tinttiä on usein sanottu Belgian Mikki Hiireksi. Sanonnassa on perää enemmän kuin luulisi. Lukiessani Fantagraphicsin Mikki-kirjoja huomasin, että hyvin monet ruudut vaikuttavat perin tutuilta. Kas, Tintti-albumeista löytyy samoja vitsejä, kuva-aiheita ja jopa muutamia lähes yhtäläisiä ruutuja!

Näitä varhaisia Mikki-seikkailuja julkaistiin ranskaksi lehdissä, joita Hergén tiedetään lukeneen (mm.  Le Petit Parisien, ks. viite Hergéen). Hergé oli hyvin luova ihminen, mutta hän haki kuvilleen aina referenssejä muualta. Uskoisin, että hän on tallettanut näitä Mikki-strippejä talteen leikekirjastoonsa ja käyttänyt niitä tuon tuosta inspiraation lähteinä.

Postitan näitä yhtäläisyyksiä lisää. Yksi voisi olla sattumaa, mutta useampi ei... Ks. myös Tintti ja Mikki ja hippo (1930)

English Summary: Tintin has often been called Belgium's own Mickey Mouse. Indeed so. I’ve been reading Fantagraphic Book’s excellent Mickey Mouse Volumes by Floyd Gottfredson. Many of the gags and panels felt really familiar. And I found out that I’ve seen them before in the Tintin albums! There are so many similarities. There are more to follow than this one aerial acrobatics example above from The Black Island (first version published in 1937); matching Mickey Mouse strip was published in 22 May 1933 (The Mail Pilot).

3 kommenttia:

  1. Laitoin Kemppisen blogiin linkin tänne. K. kirjoittaa tänään sarjakuvista.

    VastaaPoista
  2. Hyvä! Mielestäni kyse on pienestä sensaatiosta Tinttilogian alalla.

    En ole netistä tai mistään löytänyt näin selviä yhteyksiä Tintin ja Mikin välillä. Voi tätä löytämisen riemua!

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: