20. joulukuuta 2010

Sirkka 1/1938


On lunta tulvillaan nyt Helsinki. Sen kunniaksi talvisia kuvia...

Sirkka-lehti alkoi julkaista uutta Olli Pirteä -seikkailua vuoden 1938 alusta: "Olli Pirteä löytöretkeilijänä." Olli ja Jussi Metkanen leikkivät lumessa ennen lähtöään Tulimaahan vähän seikkailemaan. Olli Pirteää piirsi Hjalmar Löfving.

Talvisen kannen tekijä ei ole suomalainen. Aikani signeerausta tihrustettuani ja googlailtuani päädyin siihen, että kansitaiteilija on norjalaissyntyinen Harald Jordan (1875 - 1955).

19. joulukuuta 2010

Nuori Suomi 1916

Nuori Suomi joulualbumi XXVI (Kansi: Väinö Blomstedt)

Nuori Suomi alkoi vuonna 1891 ilmestyä Päivälehden (ks. Wikipedia) joulualbumina. "Sen eri vuosikerrat ovat kuvastaneet kukin aikansa kehitystä suomalaisen kirjallisuuden ja taiteen alalla, sisältäneet näytekokoelman kirjailijaimme ja taiteilijaimme kynän, siveltimen ja taltan tuotteista."

Nuorsuomalaisuus oli aate. Aikansa aate, joka tosin herätettiin myöhemminkin hetkeksi eloon. Albumisarja ilmestyi vuoteen 1940 saakka.

17. joulukuuta 2010

Töölön Tähti



Eilen tuli tehtyä pikkujoulujen jälkeen pikku ravintolakierros, ensiksi Töölön Tähti ja sitten Kämp. Todisteeksi esittelen yo. tulitikkuetiketit.

9. joulukuuta 2010

Joulupippuri 1971

Arijoutsin Joulupippuri 1971

Arijoutsilta ilmestyi Joulupippureitten lisäksi myös Kevätpippureita, Kesäpippureita ja joskus Syyspippureitakin. Yo. kannen tekijää ei mainita, mutta Asmo Alholta se näyttää. Joulupukilla pieksujalka vipattaa jo mukavasti...

29. marraskuuta 2010

Paha omatunto (1945)

Tässä pilapiirros menneiltä vuosilta (lähde: Poppoo 3/1945), otsikkona on "Paha omatunto öiseen aikaan". Signeerauksessa lukee Marttinen, eli kyseessä lienee Lasse Marttinen, ennestään PopuLAARIsta tuttu.

Sopinee pikkujouluista palaavien tunnelmiin.

Pilapiirroksella näyttää olevan korkeataiteellinen esikuva, sen verran tutulta kuvan sommitelma näyttää...

25. marraskuuta 2010

Kuningasten jälkeläinen (1948)

Franz Teller: Kuningasten jälkeläinen (Otava, 1948)
Kansi: Poika Vesanto

Saksalainen Franz Treller (1839-1908) kirjoitti seikkailukirjojen klassikon Kuningasten jälkeläinen (Der Enkel der Könige). Sen suomensi Anni Swan, ja vaikka siitä on ilmestynyt useampikin editio, eniten sitä liikkuu Maailman parhaita nuorisonkirjoja -painoksena. Trellerin tyyli ja aiheet olivat hyvin samanlaisia kuin Karl Maylla (Winnetou-romaanit).

20. lokakuuta 2010

19. lokakuuta 2010

Pekka Puppeli (1959)


Pekka Puppeli oli Nasta-lehdessä ilmestyvä sarjakuva, jossa merimiespukuinen Pekka ratkoi pulmatehtäviä. Onko tämä puppeli-sanan ensiesiintyminen Suomessa?


Nasta 5/1959

8. lokakuuta 2010

Valentin (1953)


Valentin tuntuu nyt tulevan vastaan joka lehdestä ja kirjasta. Ensio Rislakin kuva on myös tämän Kirjakerho-lehden (Kirjallinen aikakauslehti, Otava 1939-1968) kannessa.
Valentinin kesään kuuluu hyvä moottorivene, jolla hän hakee vieraansa Ahtialan laiturista ja tekee päivänpituisia matkoja Lohjanjärvellä.

30. syyskuuta 2010

Tony Curtis on kuollut



Tony Curtis on kuollut kotonaan 85-vuotiaana, rauhallisesti omaan sänkyynsä.

Lähde:
Time

29. syyskuuta 2010

Luonnokset (1938)

Niiden löytämieni postikorttien joukossa oli myös pari luonnosta. Tekijän nimestä en saa täydellä varmuudella selvää, olisiko Matti Murte tai Murto. Piirrokset ovat vuodelta 1938. Toisen paperin takana on epäselvä merkintä siitä, että ne on piirretty jollain asemalla... Nyt nuo piirrokset taas näkevät päivänvalon reilun 70 vuoden jälkeen. Keitä lienevätkään nuo herrat?

21. syyskuuta 2010

Ei pidä ajatella (1934)


Valentinin eli Ensio Rislakin Ei pidä ajatella (Otava 1934) lienee ollut aikanaan suosittukin teos, sillä sitä on siteerattu peräti Saimaa-tupakkamainoksessa! Valentin kertoo kirjan esipuheessa saaneensa käsiinsä muuan Esko Salkolan päiväkirjan ja muokanneensa sen romaanimuotoon. Aloituskappale menee suoraan asian viereen: "Varsasta tulee hevonen ja vasikasta tulee lehmä, joka on samanlainen kuin muutkin lehmät. Mutta mitä tulee ihmisen lapsesta, joka makaa kehdossa ja katselee käsiään, mitä tulee hänestä?"

15. syyskuuta 2010

Vanhoja postikortteja (1900-luvun alku)

Pariisilainen pikkutyttö

Löysin valtavan kasan vanhoja postikortteja toimintansa lopettavan antikvariaatin hyllystä. Näitä tulee PopuLAARIin vielä lisääkin. Niitä oli satoja. Suurin osa niistä on maisemakuvia, mutta jostain syystä ihmiset ovat kiinnostavimpia.

Joku mediatutkija sanoi, että vanhoissa valokuvissa ihmiset ovat yhtä aikaa sekä elossa että kuolleita.

Mikä merkki on voimamiehen rinnassa? SM eli Suomen mestaruus? Vai onko se jonkin urheiluseuran tunnus? Kommenteissa ehdotettiin, että se on SY eli Suojeluskunta-yhdistys.

Voimamies

9. syyskuuta 2010

Eenokki Nokkinen Hölmölässä (1937)

Eenokki Nokkisen valistustyö Hölmölässä jatkuu!

[klikkaa kuvat isommiksi]

Lähde: Hjalmar Löfving, Eenokki Nokkinen (Opintotoveri 3-4/1937)

8. syyskuuta 2010

Eenokki Nokkinen (1937)


Eenokki Nokkinen

Hjalmar Löfving on varhaisen suomalaisen sarjakuvan unohdettu suuruus - paitsi PopuLAARIssa (ks. blogihaku). Kansanvalistusseuran julkaisemassa Opintotoveri-lehdessä (1923-1970) seikkaili 1930-luvulla Hj. Löfvingin Eenokki Nokkinen. 

Eenokin tehtävänä näyttää olleen kiertää Suomea valistustehtävissä, kuten lehden linjaan sopikin. Lapin maasta kaukaisesta palatessaan hän eksyy... Hölmölään. Siellähän sitä valistusta tarvitaan.

Kuvat voi klikata isommiksi.

Lähde: Opintotoveri 1-2/1937

30. elokuuta 2010

Mikki Hiiri (1932)

Mikki Hiiri oli uransa alussa aika riehakas veitikka, mutta sydän tuolla pienellä siimahännällä oli heti paikallaan.

Oheinen päivästrippi on Helsingin Sanomista 10. huhtikuuta 1932 (alkuperäinen ilmestymispäivä oli 28.1.1932). Walt Disneyn tyylikäs nimmari on viimeisessä ruudussa katkennut keskeltä, mikä viitannee siihen että strippiä on leikelty (klikkaa kuva isommaksi).

Copyright © Disney

28. elokuuta 2010

Irma Salmi (1954)

Seura 35/1954
Irma Salmi

Loma loppui,
koulu alkoi.


Irma Salmi, joka teki kansikuvia Seuraan, tulee nimenä silloin tällöin vastaan vanhoissa postikorteissa.

23. elokuuta 2010

Paljastavaa iltapukumuotia... (1945)

Rohkeahkoa iltapukumuotia pilalehdessä Poppoo 3/1945. Pilapiirroksen tekijä on Erkki Koponen (E. K.). Koponen kuvitti mm. Ollin pakinoita ja teki Seura-lehteen lukuisia kansia.

30. heinäkuuta 2010

Joka tuulen kylvää... (1957)


Esko Arra istuu mietteissään, lasi kädessä, tyttö mielessä...


Kansi: Raimo K. Miettinen
(Joka tuulen kylvää..., Gummerus 1957)


"Joka tuulen kylvää, se myrskyn niittää", on vanha sananlasku, josta salapoliisikirjailijana hyvin tunnettu ja runsaasti tunnustusta saanut Mauri Sariola on ottanut nimen romaaniinsa. Kirja kertoo nuoren, mutta sodan kovettaman miehen opiskelijaurasta, johon mahtuu monenkirjavia vaiheita.

Hienossa kannessa on kaikki kohdallaan. Lasia pitelevä käsi tosin näyttää leijuvan ilmassa, tai sitten joku on vienyt pöydän todella nopeasti pois.

Tässä avainromaanissa Esko Arra on kirjailija itse.

27. heinäkuuta 2010

Pietari Pamaus ja Pöpö (1944)

Lähde: Lukemista Kaikille 5-6/1944
Lukemista Kaikille -lehdessä ilmestyi tanskalainen sarjakuva Pietari Pamaus ja Pöpö. Herrasmiehestä ja hänen pingviinistään kertovan kokosivun hupaelman tekijä oli Storm P. eli Robert Storm Petersen. Sarjan alkuperäinen nimi oli Peter og Ping. Tanskassa tätä hauskaa paria ei ole unohdettu.
Herrasmiehet käyttivät ennen vanhaan illalla tupakkia poltellessaan fetsiä. Liekö tuo tapa johtunut siitä, että turkkilainen tupakka oli suosittua. Pietarin fetsistä tosin näyttää puuttuvan se tupsu (ks. Wikipedia).

Lukemista Kaikille -lehden esikuva oli ruotsalainen Allt för Alla.

28. kesäkuuta 2010

PopuLAARI lomailee

Lähde: Nakke 27/1968
Kesälaitumille on suunta! Kohti Italiaa ja kaunista Firenzeä.

PopuLAARI lomailee siis hetken.

25. kesäkuuta 2010

Jussia!

On taas koittanut mittumaari! Hyvää juhannusta kaikille ja päivien kimallusta!

21. kesäkuuta 2010

LEIJONA HEDELMÄPASTILLEJA (1973)

Leijonat hyppäs puuhun,
pistivät itsensä suuhun.
Hedelmät ja salmiakki,
niistä tykkää koko sakki.

LEIJONA HEDELMÄPASTILLEJA
LEIJONA HEDELMÄRAE



Leijona-pastillipussin kuva levisi netissä aikoinaan kulovalkean lailla...

17. kesäkuuta 2010

Umpu aukeaa

Unikon umpu aukeaa.

Jostain syystä tänä vuonna kaikki kasvit ovat kasvaneet ja kukkineet kuin viimeistä päivää. Sateet ja lämpimät jaksot taisivat luonnon osalta osua aika lailla kohdalleen.

Marimekon unikosta voi lukea täällä.

16. kesäkuuta 2010

Haukka (1964)


Apu-lehdessä 1950-60 -luvuilla (numerosta 8/1951) ilmestynyt Haukka - temmeltäväin tuulten kasvatti (ah, kuinka runollisromanttisen tunnelmallinen nimi!) oli upea historillinen seikkailusarjakuva. Tekijä Kreigh Collins onnistui loihtimaan sarjakuvaansa hiukan vennon Henrik VIII:n aikakauteen liittyvän tunnelmansa, josta kiitos lankeaa varmasti myös kirjoittajalle (Lambiekin mukaan R.R. Winterbotham). Kreigh harrasti pienoismalleja ja taikatemppuja, jotka ovat oikein sopivia mielenkiinnon kohteita historiallisen sarjakuvan tekijälle.

Haukkaa (Kevin the Bold, ks. Toonopedia) julkaistiin Suomessa mustavalkoisena koko sivun kokoisena sunnuntaisarjana. Tyylikäs siveltimenkäyttö tulee hyvin esille.

"Haukka - temmeltäväin tuulten kasvatti" on ilmestynyt suomeksi myös kirjana vuonna 1951. Se on suuri bibliofiilinen harvinaisuus, jota ei löydy edes Kansalliskirjastostamme!

Lähde: Apu 49/1964

Lisää Kevin the Bold -näytteitä muista blogeista: The Pictorial Arts ja Peripecias de Chiquirritipis.

14. kesäkuuta 2010

Walt Slade (1963)


uusi WALT SLADE!

HAUKAN KYNSISSÄ (Men of Steel)
Texasin rajapoliisi mittelee voimiaan kummituksen kanssa. (n:o 25).

SALA-AMPUJAT (Rangers at Bay)
Texasin rajapoliisia syytetään viattomien ihmisten murhaamisesta (n:o 23).

Kansitaidetta. Mies ja revolveri!

Lännenlukemistoja ilmestyi ennen Suomessa moniaita, mutta hyvin runsaasti niitä ilmestyi myös Ruotsissa. Moni ruudinsavulta tuoksahtava länkkärilehti taisi löytää Pohjanlahden yli tiensä tänne meille, ehkä myös Walt Slade (Viihdekirjat 1960-1983). Ruotsinkielisessä Wikipediassa on tästä pyssysankarista pitkä artikkeli.

Jackson Cole oli kirjailijanimi, jolla oli monta omistajaa. Ahkerin heistä oli kuitenkin Alexander Leslie Scott. Jostakin syystä Britanniassa Scottin Walt Sladet julkaistiin pseudonyymillä Bradford Scott (ks. David Whiteheadin artikkeli). Asiaa selvitetään tarkemmin Wikipediassa, jälleen på svenska. Pakkoruotsia siis täälläkin!

Ks. Villi länsi -viestit

10. kesäkuuta 2010

Tulitikkuetikettejä sotavuosilta

Tukahduta jokainen
kuulopuuhe, juoru, huhu.

Yksityisliikkeet maksavat veronsa vähentämättöminä.
Ostamalla niistä kevennätte omaa verotaakkaanne.

SEKUNDA - hehkumattomia tulitikkuja.
Hienoja tulitikkuetikettejä (eli tikettejä) menneiltä ajoilta.

6. kesäkuuta 2010

Dick Tracyn ranneradiopuhelin (1958)

Lähde: Rikospoliisin mukana 2/1958
alkup. pvm 7.2.1954

Dick Tracy tunnetaan Suomessa lähinnä vain Warren Beattyn tähdittämästä elokuvasta. Tämän sarjakuvadekkarin muistettavin anti populaarikulttuurille on kuitenkin hänen ranneradiopuhelimensa. Toivottavasti Apple pian julkistaa mokoman vimpstaakin, sillä on sitä jo odotettu.

Dick Tracy -sarjakuva ilmestyi Suomessa Rikospoliisin mukana -lehden takakannessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Dick_Tracy

3. kesäkuuta 2010

Juliette Greco (1959)


Englantilaisen kuvaajaässän Cornel Lucasin hieno tutkielma JULIETTE GRECOSTA, entisestä "kellareiden Ofeliasta", josta kerrotaan myös tämän numeron sisäsivuilla.
Elokuva-aitta 10/1959

Kellareiden Ofelia, kuinka hienosti sanottu! Oli hän myös Louvren kummitus (ks. IMDb).

31. toukokuuta 2010

Kevätpörriäinen (1949)

Kevään viimeisen päivän kunniaksi saatte ihailla Kevätpörriäistä, Helsingin kansakoulujen kevätlehteä, vuodelta 1949. Julkaisija oli Helsingin opettajayhdistys ja toimittaja Valle Ojaniemi. Lehden kolmossivulla yläreunassa lukee, että tämä on lehden "ensimmäinen lento". Suomen kansallisbiografian Fennica-tietokannassa väitetään lehden alkaneen ilmestyä 1948, joten ehkä on olemassa vuotta aikaisempi näytenumero.
Uuden lehden kunniaksi siinä julkaistiin tietenkin mukavasti pörräävä nimikkoruno:

Kuin pörriäinen kesällä,
tää lehti syntyi keväällä,
se iloks lasten lenteli
ja mettä keräsi.

Se sadut runot kertomukset
talteen kokosi,
nyt lasten riemuks siipens avasi.
Ja lapset tervetulleeksi
sen toivotti.

Kari Metsävaara, III lk.

Lehden historiaa valotetaan erinomaisesti Helsinki-Uusimaan Luokanopettajat ry:n sivuilla.

26. toukokuuta 2010

Super Mario Adventures (1993)

Super Mario Adventures
Lähde: Nintendo lehti 2/1993
ME OLEMME SIENIVALTAKUNNAN PUTKIMIEHET MAHTAVAT!
Nintendo oli joskus pelikonsoleitten kuningas. Hyvin menee Nintendolla toki vieläkin, mutta nyt on markkinoilla paljon muitakin kilpailijoita. Nintendo-lehti ilmestyi 1990-1994. Siinä julkaistiin myös pelien pohjalta tehtyjä sarjakuvia kuten Super Mario Adventures (piirtäjänä Charlie Nozawa, ks. Yoshi Art.com).

20. toukokuuta 2010

Emännälle tärpättiä (1948)

Pineenitärpätti, joka taloudessa tarpeellinen, miellyttäväntuoksuinen puhdistusaine.

Vai että oikein miellyttäväntuoksuinen...

12. toukokuuta 2010

Tommi Typykkä (1951)

Tommi Typykkä
Tommi Typykkä ja mestari Lanka (Yhteishyvä 23.5.1951)

Tommi Typykkä on suomalainen sarjakuvasankari, joka seikkaili Yhteishyvä-lehdessä 50-luvulla. Piirtäjä oli Hjalmar Löfving, jolla näitä sarjakuvahahmoja riitti vaikka muille jakaa (ks. Risto Reipas). Monet niistä ovat jo autuaasti unohtuneet, mutta Yhteishyvän lukijat muistelevat yhä nostalgisesti kyseisen lehden sarjakuvia: mm. Sattuman Villeä ja Antti Puuhaaraa.

Tommi TypykkäNäistä Löfvingin mestarillisista sarjakuvista kun saisi hyvin toimitetun kokoelman... no, saahan sitä haaveilla.

LinkWithin

Hae tästä blogista: