6. helmikuuta 2007

Leijona-pastillit (ja nettikuonaa...)

Tässä pastillipussi menneiltä vuosilta - muistakaa, että viestin arvon määrittelee sen vastaanottaja. Mutta muistaako kukaan lukijoista, milloin tällaista "törkyä" on lapsille myyty?



"Mitäs tykkäät, jos tulisin suuhun."
LEIJONA-PASTILLIT
Kiitos kuvasta, Tanja.

PS. Sanna Paakkanen kirjoittaa tänään (7.2.2007) Uutislehti 100:n kolumnissa Toim.huom. otsikolla "Lööppiturhakkeen suoli toimii":
Sussiunaa tätä bloggauksen kulta-aikaa. Kun netti ennen tarjosi nopeasti tietoa ja taustaa asiasta kuin asiasta, nykyään hakukoneiden osumista pahimmillaan puolet vinkkaa tiedonjanoista jonkun Pekka Päivikaljun tai Päivi Persjalan syväluotaavaan nettipäiväkirjaan. (...)
Miksi kaikki kuona ja tyhjänpäiväisyys on saatettava julki koko maailmalle?
Tavallisten ihmisten tavalliset asiat ovat Paakkasen mielestä netin pahinta kuonaa. Mutta on hänkin löytänyt yhden hyvän ja muita fiinimmän blogin, Kirsi Pihan Lukupiirin. Sehän ei olekaan "taviksen" ylläpitämä...

19 kommenttia:

  1. Oli kieltämättä kunnon aamuherätys lukea tuo mainitsemasi kolumni tänään työmatkalla.

    Jäin pohtimaan oliko se tarkoituksella provosoiva vai oliko kirjoittaja todellakin rehellisesti sitä mieltä, että pöytälaatikkoon kirjoittaminen on suotavampaa kuin blogittaminen. Ja aika uskomaton näkemys, että blogilastut tukkisivat tiedon valtatien. Mielestäni blogittaminen avartaa tiedon valtatietä, jonka tukkeena on valmiiksi jo paljon uskomatonta roskaa.

    Moni blogittaja on hyvin perehtynyt aiheeseen, josta kirjoittaa. Epätoivoiset googlettajat voivat löytää blogeista paljon hyödyllistä tietoa ja toisaalta myös vertaistukea. Tai viihdettä (jos sitä haluavat).

    Blogikirjoitukset (jos ne suinkin säilyvät) ovat toisaalta hieno dokumentti tästä nykyisestä yhteiskunnasta ja ihmisten ajattelutavoista. Niissä ilmenee paljon sellaista, mikä sanomalehdissä ja muissa medioissa jää näkymättömiin. Yksityisestä tulee yleistä tärkeämpää - tai toisinpäin, blogista riippuen.

    Blogit tarjoavat myös materiaalia tutkimukselle. Viidenkymmenen tai sadan vuoden kuluttua olisi varmasti uskomattoman mielenkiintoista tutustua 2000-luvun alun ihmisten ajatuksiin. Ja miksipä ei jo kymmenen vuoden kuluttua, tai vaikka heti :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Viivi pitkästä ja fiksusta kommentista.

    Ko. kolumnissa kyse oli mielestäni yksinkertaisesti vain "elitismistä"; ammattijournalisti ei voi sietää sitä, että amatöörit tunkevat ns. tontille.

    Ehkä Paakkanen yritti provosoidakin, mutta silti hänen tyylinsä ilmaista asiansa oli jotenkin suorastaan loukkaava.

    VastaaPoista
  3. Repesin totaalisesti tuohon pastillikuvaan. :)

    VastaaPoista
  4. Elitismiltähän se kovasti haiskahti, ja loukkaavalta. Koska sellaiseen ei kuitenkaan oleta (tai ainakaan minä en oleta) törmäävänsä Uutislehti 100:ssa, on vaikea keksiä oikeata suhtautumistapaa.

    Toivoisin, että kyseessä olisi mielummin provo. Provoon suhtautuminen on paljon helpompaa.

    VastaaPoista
  5. Viivin kirjoitus herätti minussa ajatuksen: olen nähnyt valitettavan, että tulevaisuuden elämäkerran ja historian kirjoittajilla on aineistosta pulaa, koska kirjeet ovat jääneet vähemmälle ja sähköpostit eivät säily. Jos blogit säilyisivät paremmin, niin ne olisivat verraton lähde ajankuvaukselle joskus 50 vuoden kuluttua. Jonkin tahon olisi mitä pikimmin alettava tallentaa niitä.

    VastaaPoista
  6. Jestas, mitä törkyä!
    Siis, ei tuo mainos, vaan tuo kolumni. Heh, onkohan arvon kolumnisti yrittänyt googlettaa punavihersokeustestiä? Meinaan, se hakusana antaa ainoaksi lähteeksi susupetalin.

    Onneksi oma tiedonjano ei tyssää tuollaiseen....

    VastaaPoista
  7. Ole hyvä vaan kuvasta. Aikamoinen täräys sen näkeminen oli aluksi minullekin :)

    Tähän blogikeskusteluun on pakko todeta, että olen täsmälleen samaa mieltä täällä kommentoineiden kanssa. Blogithan ovat jumalattoman hieno ajankuva ja yksi vertaisverkoston hienompia ilmentymiä. Ja internet on juuri sellainen, miksi sen itse tekee, joten jos on tyytymätön netin tarjontaan, niin ehkäpä sitten vaan käy väärillä sivuilla...

    Mitä muuten pidätte Kirsi Pihan blogista? Minusta se on suoraan sanottuna huono. Idea on kyllä hyvä, ja lukupiirimäisen keskustelun ylläpitäminen voisi toimia blogimuodossakin oivasti, mutta jostain syystä en pysty ko. blogia lukemaan. Mielestäni Pihan sanailu ei toimi, kirjoitusvirheitä ja tyylillisiä sutaisuja on liikaa eivätkä tekstit muutenkaan ole oikeastaan nasevia tai uusia oivalluksia tarjoavia, ikävä kyllä. Mutta ehkä tässä vaiheessa eletään vielä alkukankeutta, ja homma alkaa vielä rokata. Toivotaan niin; olisihan se noloa, jos valtakunnan näkyvimmälle blogifoorumille olisi päästetty julkkispolkkaaja, joka ei osaa kirjoittaa.

    VastaaPoista
  8. Yleisesti ottaen Hesarin blogit ovat kylläkin paljon kelvollisempia kuin vaikkapa Image.fi:n blogit, jotka aivan epätoivoisesti yrittävät kalastella suosiota.

    Olen joskus vilkaissut Pihan blogia, ei sytyttänyt. Mutta kyllä siellä kävijöitä näyttää riittävän, ja kävijämääräthän ne määrittelevät blogin arvon... vai määrittelevätkö?

    VastaaPoista
  9. Onko Leijona-pastilli-kuvassa jonkinlainen karkkipussi? Omistan nimittäin itse tarran, jossa on tuo sama kuva. Käytimme sitä vuonna 2003 myös Helsingin yliopiston scifiklubin Marvin-lehden takakannessa.

    Luulen että tarra on peräisin 1980-luvulta, enintään 1970-luvun lopusta. Ehkä se voisi juuri ja juuri olla 80- ja 90-luvun taitteesta – luulen että sain tarran käsiini tuolloin, mutta jos en väärin muista, evakuoin sen pikkusisaruksieni 1980-luvulta peräisin olevista tarrakokoelmista.

    Minäkään en jaksa blogien haukkumista. Jos niistä ei tykkää, ei niitä tarvitse lukea. Kysynnän ja tarjonnan lait ovat ankarat: kyllä hyvä kirjoittaminen nousee aina esiin, tehtiin se sitten blogeihin tai muualle.

    VastaaPoista
  10. Jatkoin vähän sitä aamullista blogien vaikutusta käsittelevää juttua mitä sinäkin kävit kommentoimassa ja linkitin tämän jutun siihen.

    Uskomatonta. En tosin päässyt suoranaisesti selvyyteen oliko se idiotiaa vai ironiaa, tyyli jäi epäselväksi (toimittajalle tuo ei ole krediitti) vaikka sanoissa ei ollut mitään epäselvyyttä...

    VastaaPoista
  11. Niin jäi sanomatta että jos Susu on vallannut ainoana vinkkinä punavihersokeustestin niin lääketieteellisellä termillä "hohkaödeema" ei löydy kuin minun vaatimaton lääketieteellinen panostukseni ;D

    VastaaPoista
  12. Halo Efekti, kiitos kun laajensit aihetta omassa blogissasi. Näin se blogosfääri toimii, kun me "pälvikaljut ja persjalat" tuotamme aina vain lisää sitä "nettikuonaa" - ihan kuin kiusallamme...

    Ja kiitos sisatton saimme ajallista täsmennystä Leijona-pastilleille.

    VastaaPoista
  13. Uskoisin, että tuo jellona on peräisin Lauantai-pussista. Ainakin silloin kun 80-90-lukujen taitteessa itse niitä pusseja vielä harrastin nykyistä aktiivisemmin, oli siellä seassa aina jotain leijona-aiheista sälää. Tuo hahmokin vaikuttaa aika tutulta. Jostain on jäänyt mieleen, että tuollaisia kuvia olisi ollut tarjolla lähinnä tarroinna, ei ehkä ihan noin kieroutuneella tekstillä kuitenkaan...

    VastaaPoista
  14. Saisikos tahan linkata ja tata kayttaa blogissani (tekis mieli kaantaa Englanniksi toi ihana mainosteksti)... ;)

    VastaaPoista
  15. Ou jea... :)

    Kiitos; laitan ton huomenna!

    VastaaPoista
  16. Kiva, laitoin sen tanaan - kiitos! :)

    T: Pia aka Nukapai

    VastaaPoista
  17. Mukavinta nykymaailmassa on kirjoittaa blogiin. Vielä sitäkin kivempaa on lukea kommentteja.

    Uskoo Vanha Poro

    VastaaPoista
  18. Sanoisin että blogit eivät ole mikään ongelma tiedonhaun kannalta, vaan pikemminkin se, enenevässä määrin netissä joutuu maksamaan, jos jotakin haluaa.
    Ilmaiseksikin jos jotakin haluaa, niin pitää rekisteröityä. Oletteko laskeneet, monelleko nettisaitille teillä on "pakollinen" käyttäjätunnus ja salasana? Kohta tuntuu, että jos joka saitille käyttäisi eri tunnusta ja salasanaa, pitäisi niitä tunnuksia varten olla oma kovalevy!

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: