21. syyskuuta 2010

Ei pidä ajatella (1934)


Valentinin eli Ensio Rislakin Ei pidä ajatella (Otava 1934) lienee ollut aikanaan suosittukin teos, sillä sitä on siteerattu peräti Saimaa-tupakkamainoksessa! Valentin kertoo kirjan esipuheessa saaneensa käsiinsä muuan Esko Salkolan päiväkirjan ja muokanneensa sen romaanimuotoon. Aloituskappale menee suoraan asian viereen: "Varsasta tulee hevonen ja vasikasta tulee lehmä, joka on samanlainen kuin muutkin lehmät. Mutta mitä tulee ihmisen lapsesta, joka makaa kehdossa ja katselee käsiään, mitä tulee hänestä?"

4 kommenttia:

 1. Meillä on parhaillaan käynnissä valokuvien, vanhojen kalentereiden yms. tarkastelu-/lajittelu-/säilöntäprojekti.

  Valentinin "Amerikkalaisen kadonneet jalokivet"-niminen Poikien seikkailukirjaston kirja, painettu 1959, putkahti esille.

  Blogissasi oleva kansikuva on todella hieno Erkki Tantun taideteos.

  VastaaPoista
 2. Ei "Ei pidä ajatella" huono kirja ole, mutta Valentinin pakinat ovat parempia: tietoisen kuivahko kirjoitustyyli yhdistyy parodiaan onnistuneesti. Yhdistelmä on usein hulvaton, ilmanko jossakin Valentinia mainittiin Suomen Stephen Leacockiksi. Toisaalta Antero Alpolaa myös.

  VastaaPoista
 3. Ei pidä ajatella -kansikuvan on taiteillut Poika Vesanto. Signeeraus on oikeassa laidassa talon varjon alla. Upeahan tuo on!

  Valentin oli tosiaankin yksi harvoja suomalaisia tyylimatkimisparodian (onko tämä sana?) taitajia.

  VastaaPoista
 4. Vesantopa tietenkin; PV. Ensin näytti, että siinä olisi ollut T-U.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: