16. kesäkuuta 2010

Haukka (1964)


Apu-lehdessä 1950-60 -luvuilla (numerosta 8/1951) ilmestynyt Haukka - temmeltäväin tuulten kasvatti (ah, kuinka runollisromanttisen tunnelmallinen nimi!) oli upea historillinen seikkailusarjakuva. Tekijä Kreigh Collins onnistui loihtimaan sarjakuvaansa hiukan vennon Henrik VIII:n aikakauteen liittyvän tunnelmansa, josta kiitos lankeaa varmasti myös kirjoittajalle (Lambiekin mukaan R.R. Winterbotham). Kreigh harrasti pienoismalleja ja taikatemppuja, jotka ovat oikein sopivia mielenkiinnon kohteita historiallisen sarjakuvan tekijälle.

Haukkaa (Kevin the Bold, ks. Toonopedia) julkaistiin Suomessa mustavalkoisena koko sivun kokoisena sunnuntaisarjana. Tyylikäs siveltimenkäyttö tulee hyvin esille.

"Haukka - temmeltäväin tuulten kasvatti" on ilmestynyt suomeksi myös kirjana vuonna 1951. Se on suuri bibliofiilinen harvinaisuus, jota ei löydy edes Kansalliskirjastostamme!

Lähde: Apu 49/1964

Lisää Kevin the Bold -näytteitä muista blogeista: The Pictorial Arts ja Peripecias de Chiquirritipis.

6 kommenttia:

 1. Tuostahan napattiin nimi myös Jorma Ojaharjusta vuonna 1969 tehtyyn dokumenttiin "Jomppa, tuulten temmeltävä kasvatti".

  VastaaPoista
 2. Suomalaista kulttuuriperintöä maailmalta lainattuna!

  VastaaPoista
 3. Olisko kuitenkin Henrik VIII?

  VastaaPoista
 4. Kuntsa, kiitti korjauksesta, muutin tekstin. Henrik kolmastoistakin on kuin onkin olemassa, oli joku Baijerin herttua...

  VastaaPoista
 5. Muistan, kuinka mummolassa luin Haukkaa tuvan penkillä. Loistava oli, ja herätti ensimmäisenä kiinnostuksen sarjakuvaan, vaikka otanta pieneksi jäikin. Erityisen hyvin muistan, kuinka tarkkaan tutkin, miten hienosti hän oli piirtänyt tykinkuulan osumisen veneeseen. Siinä tuli mietittyä, että miksi hän kuvasi sen juuri noin. No nyt saa miettiä samoja asioita omissa sarjakuvissaan.

  VastaaPoista
 6. For more of (my grandfather) Kreigh Collins' comics, please visit my blog, https://kreighscomics.com/

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: