13. elokuuta 2008

Seikkailujen kesä (1946)


Päivö Suomela: Seikkailujen kesä
(Poikien sininen sarja 12, Kansankirja 1946)

Päivö Suomela oli siitä harvinainen kirjailija, että hän kuvitti kirjansa (ainakin tämän Seikkailujen kesän) itse. Päivö on kuvittanut myös nuortenkirjailija Launo Suomelan kirjoja, joten eivätköhän he lähisukulaisia olleet.

Kuin pelästynyt jänis pomppi Heka yli kivien ja kantojen.
PS. Jos Poikien Sininen sarja kiinnostaa, ks. myös Elävät torpedot, Saappaattomat sankarit ja Suomen nuorisokirjallisuuden instituutti.

10 kommenttia:

 1. Launo Suomela oli voimistelunopettajani Laukaan Lievestuoreen yhteiskoulussa 1950-60-luvun vaihteessa. Kertoili urheilun ohessa autotekniikasta ja ajeli harmaalla Moskvitshilla. Kuutamouimari-kirja oli tuolloin kyllä tiedossa, Päivön kuvituksista tai sukulaissuhteista ei ollut puhetta/tietoa.

  VastaaPoista
 2. No, osuipa sitten kohdalle. Jotenkin minulla on sellainen tuntuma, että ennen monet näitä nuorisokirjoja rustailleet olivat opettajia.

  VastaaPoista
 3. Vaikka ei opettaja ollutkaan, oli Tauno Rautapalo myös monitoimimies, nuorisokirjailija ja taidemaalari - taiteilijanimeltään T. Rautapalo-Rapp. Kuvitti kirjoittamiaan kirjoja ja maalasi maisemia ja asetelmia. Nettihuutokaupoissa näkyy olevan sekä tauluja että kirjoja myynnissä. Henkilöhistoria löytyy Suomen nuorisokirjailijoiden sivulta. Taiteilija kiinnosti, koska omistan yhden hänen tekemänsä maalauksen.

  VastaaPoista
 4. Päivö ja Launo Suomela olivat veljekset. Olisi kiinnostava tietää heidän nimiensä taustaa. Toiset etunimet Ylevi ja Kaleva, tässä järjestyksessä.

  Ahaa, joo, totta kai - urheilukirjailija Klaus Uuno Suomela oli heidän isänsä! (Äiti Gurli Tingvald.) Onkohan kirjailijuus jatkunut suvussa?

  Päivöstä matrikkeli sanoo, että hän oli taidemaalari ja kuvittaja ja myös kuviksen opettaja Helsingin norssissa 50-60-luvulla.

  Rautapalo-Rapp kirjoitti myös aikuisten kirjoja ja myös jonkin osittain omaelämäkerrallisen teoksen, joka kertoo nuoresta kirjailijasta. Sen nimi on muistaakseni Ihmisiä. Lisäksi hän kirjoitti novelleja lehtiin, joukossa luonnollisesti kauhua.

  VastaaPoista
 5. Tämähän piti tsekata vielä. Voisivat kai hyvinkin olla sisarukset. Rita Rappista en löydä kunnolla tietoa, mutta Rautapalo-Rapp oli v:een 1933 Rapp ja hänen isänsä oli taidemaalari Frans Oskar Rapp. Isän ammatin ja ikänsä puolesta Tauno voisi hyvinkin olla Ritan veli.

  Word up: The Zpijals oli myöhemmin The Simple Mindsin varabasistina tunnetun XXX:n ensimmäinen bändi.

  VastaaPoista
 6. Voisiko kuvataiteilija Aamos Suomela olla sarjan kolmas veli? Hän teki 80-luvulla joitain lastenkirjakuvituksia.

  VastaaPoista
 7. Päivö Suomela oli kuvismaikkani Käpylän Yhteiskoulussa vuoteen 1964Hän oli myös sisareni kuvismaikka
  jo 50-luvun lopulla. Hän asui Käpylässä koulun lähellä ja oli myöhemmin myös koulumme rexi.
  Rautapalokin on saattanut olla Käpylästä. Ainakin siellä oli Rautapalon perhe, jonka pojan tunsin.

  VastaaPoista
 8. Päivä Suomela (isäni) oli Launon isoveli. Muista veljeksiä ei ole, vain kaksi sisarta, joista toinen Toivi Väre (o.s. Suomela) kirjoitti joitakin kirjoja myös.

  Ainakaan vielä ei jälkipolvesta ole löytynyt kirjailijoita.

  VastaaPoista
 9. Kiitos, Hartti, täsmennyksestä!

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: