2. helmikuuta 2007

Pyhimys kutsuu teelle (1965)

Matti Louhi oli yksi Suomen parhaista kansitaitelijoista, hänen tyylinsä oli myös niin omintakeinen että kannet on helppo tunnistaa hänen tekemiksiin. Hänen tunnetuimmat kantensa ovat varmasti Taru sormusten herrasta -trilogiasta ja jotkut Päätalo-opuksista (Iijoki-sarja), mutta itse pidän hyvin paljon näistä Pyhimys-sarjan kansista. Niissä on täydelleen kirjojen sävyyn sopivaa kepeyttä ja pop-taiteellisuutta, selkeyttä ja symboliikkaa. Ne myös muistuttavat mukavasti Pyhimys-televisiosarjan alkutekstejä.

Louhi toisti usein uudelleen samoja aiheita; hän tuntui työstävän pokkarikantensa myöhemmin uudelleen kovakantisiin teoksiin käyttäen jopa aivan kuva-aihelmia.

Pyhimys_11_1965
Pyhimys kutsuu teelle
(The Miracle Tea Party, kokoelmasta Follow the Saint, Gummerus 1965)
Kansi: Matti Louhi

Ylitarkastaja Tealin pahimpia murheenaiheita ovat hänen uusiutuvat vatsavaivansa. Ei ole ihmeteltävää, että hän innostuu ostamaan ihmeteetä, jonka väitetään parantavan melkein kaikki sairaudet. Mutta miksi hänen kimppuunsa hyökätään, kun hän kävelee teepakettinsa kanssa kadulla? Pyhimys on onneksi paikalla ja pelastaa Tealin. Teepaketti unohtuu Pyhimyksen autoon ja osoittautuu sisällöltään nimensä veroiseksi. Kääröstä paljastuu näet nippu isoja seteleitä... Tästä lähtien muuttuu tarina niin kuumaksi, että Pyhimyskin on aika liemessä ja Tealin vatsavaivat unohtuvat.

Tarkatkaa tätä merkkiä - Pyhimys palaa.


Roger Mooren Pyhimys-televisiosarja on julkaistu Suomessa dvd-boksina. Sitä myydään ainakin Anttilassa. Ensimmäisiä mustavalkoisia jaksoja boksissa ei kuitenkaan ole. Alla mielenkiintoinen televisiosketsi Roger Mooresta James Bondina, vuonna 1964!


The Saint ALL 3 Opening and Closing titles sequences

7 kommenttia:

 1. Kommentit eivät ole jostain syystä päässeet läpi. Toivottavasti Bloggerin syövereissä piilevä vika kohta korjaantuu! Tämäkin on testausta...

  VastaaPoista
 2. On holiday...tuolla juomisella ei krapulaa hanki:)) Hauska sketsi, Roger Moore on viehättävä.

  VastaaPoista
 3. Nuo pyhimyskannet ovar varsin funkyjä, mutta Tolkien-kansituksissa Louhi meni rymisten metsään. Katselin niitä pitkästä aikaa tuossa syksynä muutamana ja oivalsin, ettei Matti-paralla ole ollut mitään käsitystä kirjojen sisällöstä. Kannattaa tutustua, varsinkin entisille/nykyisille aiheen entusiasteille hupia on luvassa roimasti.

  VastaaPoista
 4. Toisaalta ne uudet dekoratiiviset Tolkien-kannet ovat sangen tylsät...

  VastaaPoista
 5. En kauhean hyvin muista Louhen Tolkieneja, mutta hänen paras kautensa on 60-luvulla ja 70-luvun alussa. 80-luvun alun kiiltävät diskohenkiset James Bondit näyttävät vähän vanhentuneilta, vaikka nuorelle miehelle niissä oli tuolloin aika kova fetissiarvo. Suomen kuvittajissa - jota valitettavan harvoin kukaan enää muistaa päivittää - on muitakin Louhen kansikuvia, samoin Pulpetissa.

  VastaaPoista
 6. Wow, I really like the cover artwork of that Leslie Charteris book in Finnish. I haven't seen any of those before. I've posted a number of non-English edition covers at www.saint.org and I now hopeful that I can find all the ones published in Finland!

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: