9. helmikuuta 2007

Mahdollisen rajoilla

Mahdollisen rajoilla oli ranskalais-saksalainen televisiosarja (Aux frontières du possible) , jossa mies- ja naisagentti tutkivat ufoja ja yliluonnollisia ilmiöitä. Sarjaa tehtiin kaksi kautta vuosina 1971 (6 jaksoa) ja 1974 (7 jaksoa) (ks. Wikipedia). Sarjan tuotantotapa oli jokseenkin erikoinen, kuten jäljempänä saamme huomata. (Kuvassa oikealla sarjan sankarit Van Thomas ja Christel).

Mahdollisen rajoilla oli hyvin suosittu myös Suomessa silloin, kun kanavia oli vain kaksi. Mieleeni on jäänyt "elävänä" jakso kylästä, jossa kaikki tapahtui hidastetusti. Se johtui muistaakseni siitä, että sähkövalon taajuus oli muutettu normaalia hitaammaksi. Erikoisefektitkin tulivat halvaksi, sillä kylässä tapahtuvat kohtaukset näytettiin - tietenkin - hidastettuina! Jack Arelin säveltämä velmun funky tunnari löytyy täältä.

Mikä parasta, yksi sarjan jaksoista kuvattiin Suomessa Mainos-Tv:n toimesta. Lentäviä, tunnistamattomia esineitä Olavinlinnassa. Näin kertoo Katso-lehti 43/1971.


Mahdollisen rajoilla-sarjan suomalaisen episodin keskeisenä henkilönä on lahjakas tiedemies Kari Niskanen. joka jotenkin magneettiikenttien avulla on pystynyt kumoamaan painovoiman vaikutuksen ja nostelee esineitä ilmaan niiden itsensä kehittämällä energialla. Niskanen työskentelee Olavinlinnassa asuvan tiedemiehen Waldemar Taniolan laskuun. Kaikki ei kuitenkaan oikein mene suunnitelmien mukaan, sillä kokeissa ilmenee pieniä epämukavuuksia ja Niskanen haluaa jatkaa tutkimuksiaan edelleen. Mutta tämä ei enää sovi suuria rahoja havittelevalle Taniolalle, joka haluaa välittömästi päästä hyötymään keksinnöstä. Niinpä Taniola lukitsee tiedemiehen linnaansa ja lähtee toteuttamaan häikäilemätäntä suunnitelmaansa.

Mutta tapahtumat alkavat vieriä myös muualla. Tieteellistä toimintaa valvova ja ihmiskunnan etua pahoja tiedemiehiä vastaan ajava järjestö P.I.P.S. on saanut Ranskaan vihiä siitä, että Suomessa Savonlinnan seuduilla ovat UFOt ja muut Oudot valoilmiöt ruvenneet askarruttamaan kansaa. Niinpä P.I.P.S. päättääkin lähettää omat agenttinsa tarkistamaan asiaa. Nämä agentit, Van Thomas ja Christel, esiintyvät Suomessa avioparina. Christel esiintyy taidemaalarina ja Van puolestaan voimistelunopettajana, jonka harrastuspiiriin kuuluu UFO-tutkimus, joten Van päasee huomiotaherättämättä paneutumaan edellä mainittuun ongelmaan. Pelin henkeen tietenkin kuuluu, että lopulta monien värikkäiden tapahtumien jälkeen liikemieskonna joutuu varsin n ahtaalle.

Mahdollisen rajoilla käsittää kokonaisuudessaan 13 osaa, jotka kaikki ovat toisistaan riippumattomia sillä erotuksella, että keskushenkilö on sama, siis P.I.P.S.in agentti Van Thomas. Kansainvälinen yhteistyö on rakentunut siten, että sarjan päätuotantoyhtiön on Telecip-Gaumont, mutta kukin osaanottaja maksaa kaikki kyseisen episodin kustannukset siis toimittaa koko kuvauskaluston ja -ryhmän. Tätä episodin tuotantoa vastaan yhtiö, siis Suomessa Mainos-Tv, saa esitettäväkseen kaikki sarjan jaksot. Meillä mahdollisuuksien rajoilla sarjaa aletaan esittää ensi keväänä ja Suomen episodi nähdään ilmeisesti ensi syksynä. Kaikki episodit jälkiäänitetään ranskaksi.

Sarjan ohjauksesta vastaa kaksi pääohjaajaa, ranskalainen Claude Boissol, joka ohjasi mm. Suomen episodin, ja ranskalais-venäläis-amerikkalainen Victor Vicas, joka ohjaa puolet episodeista, Molemmat ohjaajat ovat elokuvistaan ennestään tunnettuja Suomessa. Boissol on ohjannut Pascale Petit -elokuvan Punapää-Julie ja Vicas taas mm. Steinbeckfilmatisoinnin Oikutteleva bussi. Ohjaajan apulaisena Suomen episodissa toimi Antero Rossi ja tuottajana Risto Linnus. Pääkuvaajana on Heikki Katajisto ja kameramiehenä Raimo Väisänen. Pääosanesittäjä Pierre Vaneck on Suomessa tuttu elokuvistaan Joko Pariisi palaa ja Tyttö lintuhäkissä. Eva Christian sen sijaan on tuntemattomampi suuruus. Myös kotimaisia voimia on mukana melkoisesti. mm. Eero V. Kosteikko, Ville Salminen, Soila Komi ja Yrjö Tähtelä.


Pääosissa:
Van Thomas — Pierre Vanec
Christel — Eva Christian
Van Taniola, kansainvälinen liikemies ja linnanomistaja — Eero V. Kosteikko
Kari Niskanen, tiedemies — Ville Salminen
Maarit, Niskasen apulainen — Soila Komi
Risto, Niskasen apulainen — Yrjö Tähtelä
Tuula, sisäkkö — Ulla Kivipato
Antero, kaupan lähetti — Pertti Melasniemi
Stanford, liikemies— Martti Katajisto
Fairbrother, liikemies — Aarne Virkki
Poliisikomissaari — Timo Virkki
Maalaisemäntä — Kaija Kujala
Ulla Kivipato mahdollisuuksien rajoilla.
Kuva Arto Jousi.

6 kommenttia:

 1. Heh... muistanpa minäkin hatarasti tuon sarjan. Lehdissä kai kerrottiin tuon suomijakson kuvauksista ahkerasti, koskapa 10+ ikäisenäkin osasin sitä oikein odottaa. Muistaakseni se jätti nuoren katsojan aika hämmentyneeksi. Varmaan kyllä vanhemmatkin katsojat...

  VastaaPoista
 2. Sarja oli aivan tavattoman suosittu aikoinaan. Mutta muistaakseni tuo Suomi-jakso sitten olikin sitten niin kauhea kalkkuna, että sarja taisi muuttua vähän naurunaiheeksi...

  VastaaPoista
 3. Heh, olen tässä pitkän aikaa etsinyt mikä sarja oli tämä jossa yhdessä jaksossa kaikki tapahtui hidastetusti. Aaargh, mikä helpotus kun vihdoin löytyi vastaus. Olin tuolloin jotain 12 vee eikä sarjan nimi enää näin vanhuksena tullut mieleen.

  VastaaPoista
 4. Samaa ikäluokkaa siis ollaan, Anonyymi! Mahdollisen rajoilla oli pioneeri ennen X-Fileseja ja muita nykyaikaisia "mahdottomia" sarjoja...

  VastaaPoista
 5. Kirjailija, kustantaja yms. Tapani Kuninkaan kokoamassa Operaatio ufo - 25 vuotta ufoja lehtien sivuilla on uutinen, että kuvauksissa sattui onnettomuus kohtauksessa, jossa teltan piti räjähtää ja syttyä tuleen. Teltta ei syttynyt räjähdyksessä ja samalla toinen pommeista ei räjähtänytkään. Kun ryhmä sytytti teltan, pommi räjähti aiheuttaen lieviä vammoja.

  VastaaPoista
 6. Savonlinnan jaksossa esiintyi linnassa asuvan tiedemiehen siltavahtina tunnettu paikallinen taksikuski Pitkäpaasin Jaska.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: