29. kesäkuuta 2006

Suklaauutuus! Neekerin suudelmia (1929)

Neekerin suudelma oli uutuustuote vuonna 1929, tekijänä silloin Hellas Turussa! En ole saanut aikakirjoista saanut selvitettyä, milloin tuote siirtyi Brunbergille Porvooseen (eivät tunnu tietävän itsekään). Kyseessä ei ole missään nimessä suomalainen keksintö vaan kyseessä on ympäri maailmaa tunnettu herkku krembo, joka Saksassa tunnetaan samalla nimellä kuin Suomessa, Negerkuß. Todennäköisesti sekä Brunberg että Hellas valmistivat tätä makeista 1920-luvulla, vaikka Brunberg aloittikin sen teollisen tuotannon 1951.
Neekerinsuukko muutti nimensä 2001 Brunbergin suukoiksi. Alkuperäisnimi oli aikojen myötä muuttunut sävyltään loukkaavaksi. Samaten muutettiin pakkauksen kuvaa, hahmojen huulia pienennettiin ja kaislahame muuttui kankaiseksi. En tiedä, ovatko myös saksalaiset muuttaneet tämän makeisen nimen, ilmeisesti eivät vaikka asiasta onkin keskusteltu.

Mikäli makeisten kulttuurihistoria kiinnostaa, kts. myös Makupala Kola (Hellas 1959), Mikki Hiiri -suklaalevyt (1938), Tuokiokuvia Huhtamäki-yhtymästä (1945) ja Hellaksen ekstrapriimapussi.

1 kommentti:

  1. Herkullinen juttu ! En tiedâ saako täällä esittäâ toiveita, mutta löytyisikö joskus salmiakki-aiheista matskua ? Sain pari vuotta sitten synttärilahjaksi kirjan salmiakin historiasta, ja siinä oli iki-ihania kuvia.

    Nimimerkki Salmiakkifriikki =)

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: