28. kesäkuuta 2006

Peikkojuoma (1967)

Peikkojuoma oli 1960-luvun loppupuolella hyvin suosittu lahtelaisen Mallasjuoman valmistama limonadi. Vaikka limsat on jo juotu, niin monen kotoa löytyy varmasti peikkolaseja joita myytiin Suomessa kymmenin tuhansin.

Peikko-villitys lähti liikkeelle Faunin valmistamista nukkepeikoista. Atelier Fauni valmisti myös muumeja. Fauni lopetti toimintansa 1971, mutta jatkaa taas nykyään toimintaansa ainakin jossain mitassa.

Peikkohahmot © 1952-2005 Helena, Minna and Johannes Kuuskoski

Peikkojuomakilpailussa oli hienot palkinnot (millainen mahtoikaan olla peikkojääkaappi?). Kilpailuaika päättyi kuitenkin jo 1. tammikuuta 1968, joten turha vastata enää...

Nykyään peikkojuomaksi kutsutaan erilaisia alkoholijuoman ja limonadin sekoituksia. "Virallinen" peikkojuoma-drinkkikin taitaa olla olemassa.

PS. Kommenteissa eräs lukija epäilee, että peikkojuomassa ja Batman-hedelmäjuomassa (1966) vain etiketti olisi ollut eri. Hyvin todennäköistä...

8 kommenttia:

 1. Muistanko väärin, vai oliko 70-luvulla olemassa Peikkometsä-niminen puistokin, jossa näitä peikkoja käytiin katsomassa? Vantaalla?

  VastaaPoista
 2. "Atelier Fauni valmisti Muumien ohella muitakin peikkohahmoja. Vuonna 1959 Järvenpäähän asettunut yritys kasvoi Kuuskosken perheen yläkerrasta lähes 200 hengen työpaikaksi. Parhaimmillaan yritys valmisti vuodessa yli miljoona käsintehtyä peikkoa, joista 70 prosenttia vietiin ulkomaille. Lelujen ohella Fauni valmisti kodintekstiilejä ja lastenvaatteita, joissa peikot seikkailivat. Tehtaan ympäristöön syntyi myös Peikkometsä."

  Turun Sanomat 12.11.2005

  VastaaPoista
 3. Mahtava Blogi. Sait uuden tilaajan.

  Muistan vieläkin, että teimme leikkikoulussa retken Järvenpään peikkometsään. Vuosi taisi olla 1973 tai 74. En ymmärtänyt jutusta paljon mitään, sillä meille oli tilattu ruotsinkielinen peikkoesitys (jouduin käymään Kirkkonummella ruotsinkielistä lastentarhaa, kun suomenkielistä ei kylässä ollut).

  VastaaPoista
 4. Tervetuloa tilaajaksi, Telemakhos. Oletko vielä naimisissa sen lumoojatar Kirken kanssa? ;-)

  VastaaPoista
 5. Odysseus kaataa naisia ja hurmaa jumalia. Telemakhos on aina liian nuori miesten töihin. Telemakhos on ikuinen poika.

  VastaaPoista
 6. Maultansa oli Peikkojuoma aivan samaa kuin aiempi Batman-limunaati, värikin natsasi. Vai oliko Peikkojuomaa kahta sorttia, keltaista ja punaista. En nyt varmaksi muista.

  VastaaPoista
 7. Batman-hedelmäjuoman (1966) mainos vuodelta 1966 on jo ollut PopuLAARissa. Valmistusaika oli siis sama ja valmistajakin sama (Lahti, Mallasjuoma), joten en yhtään ihmettelisi jos vain etikettiä vaihdettiin. Peikkometsällä ja Gotham Cityllä on siis jotain yhteistä...

  VastaaPoista
 8. http://www.haloefekti.vuodatus.net/blog/247846
  osoitteessa on Jyväskylän Juomatehtaan lyhyen historiikin finaalijuttu ja linkki vanhoihin kuviin.

  Batman- ja Peikkojuomien reseptien salat eivät auenneetkaan, koska Batmanjuomaa ei tehty Jyväskylässä - Peikkojuomaa sen sijaan tehtiin.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: