7. kesäkuuta 2006

H.R. Langdale: Kadonnut kultakimpale (1950)

H. R. Langdalen Kadonnut kultakimpale (Hank of Lost Nugget Creek - Gummerus, 1950) on hyvä esimerkki siitä, millaisia poikakirjat ennen vanhaan parhaimmillaan olivat. Sisältö on vetävää seikkailukertomusta, tällä kertaa kullanetsintää Villissä lännessä, ja kuvitus (George Avison) on korkeatasoista sekä runsasta. Kirja kuului alkujaan Junior Guild -sarjaan, joka oli ja on lasten oma kirjakerho Yhdysvalloissa (kts. The History of Junior Literary (Library) Guild).

Hank Winthrop joutuu eksyksiin vankkurikaravaanista, jonka jälkeen alkavat seikkailut konnien ja kullankaivajien kanssa. Lopulta hän alkaa itsekin kaivaa kultaa.

Jos poikakirjassa ilmoitettiin vain kirjailijan etukirjaimet, on hyvä syy olettaa etunimen paljastavan oletetun lukijan kannalta sen hyvin epätoivottavan piirteen että kyseessä on naisihminen. Näin tälläkin kertaa. H.R. on Hazel Louise Raybold. Joskus feminiini etunimi jätettiin kokonaan pois ja käytettiin toista nimeä, joka ei välttämättä paljasta sukupuolta (kts. West Lathrop, Merirosvojen vanki).

Langdalelta ei suomennettu (valitettavasti) tämän enempää romaaneja, vaikka hänellä olisi niitä riittänytkin (nimetkin olivat kovin samanlaisia: Andy of the Pirate Grove, Jon of the Albany Belle, Kit of Danger Cove).Villin lännen tuttua kuvastoa. Mainari nimeltänsä Kuokka ja Lapio mökkinsä edustalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: