7. toukokuuta 2006

Ville Vikkelä

Otava julkaisi Raul Roineen kertoman ja Risto Mäkisen piirtämän Ville Vikkelän vuonna 1957.

Risto Holger Mäkinen (1918-1972) oli tunnettu suomalainen lastenkirjojen kuvittaja. Rudolf Koivu -palkinnon hän sai kolme kertaa vuosina 1949 (Raul Roine: Pilvilinna), 1968 (Leena-Kaisa Laitakari-Kaila - Ulla R. Lehtonen: Ett tu tre) ja 1966 Risto (Mertsi-Ilmari Laurikainen: Onnimanni ja Kukkaliina).

Mäkinen teki Roineen kanssa ahkerasti sarjakuvakirjoja, joista menestyneimpiä olivat Antti Puuhaarat (Sarjainfo 15, .pdf). Ville Vikkelä oli samaa formaattia, ja se sisälsi kolme eri sarjakuvaa: Ville-Vikkelä, Hanhi-Heikki ja Ostoveli. Ne jatkoivat suomalaisen ihmesadun perinnettä, nyt vain modernisoituna.
Copyright Otava 1957, Raul Roine ja Risto Mäkinen

Ostoveli alkaa kohtauksella, jossa prinssi kysyy kuninkaalta miksi tällä oli vain yksi poika. Kuningas toteaa: "Kohtalo ei ole suonut sinulle veljeä. Mene torille ja osta itsellesi veli." Sadut ovat vanhan ajan tyyliin sumeilemattoman siloittamattomia.

Kirjan takakansi on myös kiinnostava. Siinä mainostetaan Jukan-sarjaa. "Maailmankuulu Jukan-sarja kertoo viidakossa kasvaneen uljaan nuorukaisen, uuden Tarzanin, jännittävistä seikkailuista. Kirjojen tekijä on amerikkalainen James Morris." Kirjailija ei suinkaan ollut amerikkalainen vaan kirjailijanimeä käyttänyt Nils Meyn, joka oli tanskalainen (ja kirjoitti kymmenillä eri nimillä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: