6. toukokuuta 2006

Avaruuden rosvot, Jack Vance

Lisää lukemista kiihkeätä ja levotonta "atomikautta" elävälle ihmiskunnalle.

Jack Vancen Avaruuden rosvot ilmestyi Rakettisarjassa (Tammi 1954), josta PopuLAARIssa on aikaisemmin esitelty kaksi muuta osaa (n:o 2, Clarke, Ilmojen saaret ja n:o 3 Heinlein, Rakettilaivan kadetti).

Suomalaisen painoksen kansi on jälleen kerran todella hieno, varsinkin punainen avaruusauto, joka näyttäisi paremmin sopivan matalan veden rantaleikkeihin kuin avaruuksien syövereihin.

Rakettisarja jäi harmillisesti näihin kolmeen kirjaan. Winston Science Fiction Classics, joka oli sarjan esikuva, jatkui vielä monta kymmentä kirjaa. Menetetty mahdollisuus...Takakannesta:
Amerikkalainen kirjailija Jack Vance uskoo, että tekniikan kehit­tyessä ja inhimillisen näköpiirin laajentuessa myös ihmisessä itses­sään tapahtuu kehitystä kohti kor­keampaa moraalia ja pienempääväkivaltaisuutta. Tässä kehityksessäVance kuitenkin historian johdon­mukaisuuden perusteella uskoo tu­levan erään synkän vaiheen, jota hän nimittää avaruusrosvouden aikakaudeksi ja josta hän kertoo jännittävässä romaanissaan.

Kirjan päähenkilö Dick Murdock on syntynyt Venuksella, mutta matkustaa avaruuslaivalla Kuuhun, jossa hänen isänsä on observato­rion päällikkönä. Matkalla tavataan Maan ja Venuksen välinen vuoro­laiva ' African Star' kellumassa avaruudessa rikkiammuttuna ja ryöstettynä. Tämä on jo avaruus­rosvojen kolmas tuhotyö. - Keitä nämä rosvot ovat ja kuka heidän julma päällikkönsä Basiliski? Täl­laiset kysymykset vaivaavat huo­lestuneita matkustajia ja avaruus­laivan miehistöä.

Dick pääsee turvallisesti Kuuhun, mutta monet asiat siellä huolestut­tavat häntä. Onko Kuun tieteellisen retkikunnan joukossa Basiliskin asiamiehiä? Onko observatorion edellisen johtajan kuolema ollut puhdas tapaturma? Uhataanko toh­tori Murdockin henkeä? Puoleksi sattumalta Dick pääsee salaisuuden jäljille, eikä hän epäröi heittäytyä vaaraan ja seikkailuun paljastaak­seen avaruusrosvot ja tuhotakseen heidän laivastonsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: