31. tammikuuta 2008

Mitä nyt (1945)

Mitä nyt n:o 10/1945. Kansikuva: A. Lukala

Mitä Nyt -lehti ilmestyi turkulaisen Auran kustantamana vuosina 1945-1946. Numeron 10/1945 "teemana" näyttää olleen täydellinen auringonpimennys, joka sattui Suomen kohdalle 9.7.1945. Aihetta käytettiin niin kansikuvassa kuin takakannen mainoksessa.

Auringonpimennystä ei ihminen pysty poistamaan. Mutta on toinen pimeys - tämä nykyinen puute vähän kaikesta - minkä määrätietoinen työ kyllä voittaa. Toiveikkaana kohti normaaliaikoja ponnistelee myös KESTILÄ, ALANSA SUURIN.

Kansikuvan aihetta en heti tajunnut, mutta ilmeisesti poika on katsellut auringonpimennystä noetun lasin läpi.

Mikko Nykypäivä joutuu ryöstön uhriksi

Sodan jälkeen elettiin tosiaankin niukkuudesta. Nykylukija ei välttämättä älyä lehden sarjakuvaan, Mikko Nykypäivään, sisältyvää vitsiä. Tupakasta oli kova pula.

Yo. sarjakuvan piirtäjä oli A. Lukala. Pilapiirtäjän omakuva löytyy ilmeisesti ao. pilakuvasta. Kyseessä on uskoakseni turkulainen taiteilija ja kuvittaja Arvo Hjalmar Lukala (1903-1956), joka hänkin on siis kuulunut varhaisten kotomaisten sarjakuvataiteilijoittemme joukkoon.

4 kommenttia:

 1. Mitä muuta lehdessä on? Novelleja? Keiden?

  Hyvä löytö kaiken kaikkiaan, en ollut kuullutkaan mokomasta.

  VastaaPoista
 2. Hieno löytö tosiaan. Kiva, että Lukalan sarjakuva löytyi. Auringonpimennys muuten myös radioitiin ja sen selosti Pekka Tiilikainen. Lisäksi muistaakseni Mika Taanila on tehnyt jonkin leffan auringonpimennyksestä otetusta filmimateriaalista.

  VastaaPoista
 3. En nyt juuri löydä lehteä lehtipinoistani, mutta kyllä siinä joku novellikin taisi olla, enemmän kuitenkin asiajuttuja joissa pohdittiin elämää sodan jälkeen. Pistän myöhemmin lisää infoa, Juri.

  Joo, Rami, tuo Mikko Nykypäivä on ihan oikea, hyvin piirretty suomalainen sarjakuva! Mukavahan sitä on näitä löytää...

  Lehti lojui eräässä tutussa divarissa hyllyssä. Olin sen ennenkin nähnyt, mutta en vain kiinnittänyt siihen huomiota. Lehti saa usein jotenkin ihmeellisesti "painoarvon", kun sen poimii pölyisestä pinosta, skannaa kannen ja selailee sen sisällön. Hassua, olematon muuttuu olevaiseksi.

  VastaaPoista
 4. Lehti sisälsi tämmöistä kertovaa tekstiä:
  - V. Rutanen: Tomunharmaa kävelypuku
  - Paula Repo: Sukukokous (faabeli jossa koiria)
  - Hän kulkee öisin (jännäri, jatkokertomus, kirjailijan nimeä ei kerrota mutta on varmaaankin käännös)

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: