17. heinäkuuta 2007

Male Svatanovice - fossiileja

Tsekissä Male Svatanovice -nimisessä kaupungissa on vanha mustan hiilen kaivos, joka on tuottanut valtavan kasan mielenkiintoista sivutuotetta: fossiileja. Etsijä tarvitsee vain vasaran ja hiukan kärsivällisyyttä. Ao. kohteet (kortteita ja saniaisia) löytyivät puolen tunnin sisällä innokkaiden nuorten etsijöiden toimesta. Ne ovat peräisin kivihiilikaudelta, siis noin 300 miljoonaa vuotta vanhoja. Wikipedia kertoo kivihiilikaudesta: "Syyksi puiden laajamittaiseen fossiloitumiseen on epäilty kasvien solujen kuorien ligniiniä hajottavan bakteeriston puuttumista." Matkailu avartaa.

Male Svatavonicen kasvifossiilit300 000 000 vuotta vanhoja matkamuistoja

2 kommenttia:

  1. Jos olet nyt Tsekissä ja suunnitelmat joustaa, saatat haluta piipahtaa Sedlecin luukirkossa Kutna Horassa, joku tunti junalla Prahasta. Se voi olla kyllä tähän aikaan vuodesta turistihelvetti. Kuulostaa makaaberilta kitschiltä, mutta itse tykkäsin: kappeli joka on sisustettu muistaakseni 40 000 ihmisen luilla.

    Allekirjoituslinkin takan on kuvia, tosin siinä on ensin turistista pasteerausta, kelaa viimeiset kuvat, tunnistat kyllä.

    VastaaPoista
  2. Eipä taida sopia aikatauluun juuri nyt, mutta kiitos vinkistä, Liekkiö - ensi kerralla pitää poiketa. Muistan nähneeni luukappelin myös Portugalissa, vai oliko se Espanjassa?

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: