3. helmikuuta 2012

Koli-postikortti


Tässä vanhassa postikortissa postimerkki (punainen leijonamerkki, 15 markkaa) on valmiiksi painettuna. Etupuoli on kokonaan valkoinen ja kuva on osoitepuolella, eli pieni erikoisuus tässä on kyseessä. Kortti on 1950-luvulta Postimuseon postimerkkihaun perusteella. Tosin juuri tuon väristä leijonamerkkiä ei löytynyt...

PS. Kari Rydman kirjoittelee blogissaan tarkemmin "ehiöistä".

9 kommenttia:

 1. Kyllä 50-luvulla ja sen jälkeenkin postikortit, semmoiset, joihin oli postimerkki jo valmiiksi painettu, olivat yleisiä. Kuvalliset olivat nimeltään kuvapostikortteja, niissä ei ollut postimerkkiä valmiina, ja toiselta puoleltaan valkoiset olivat postikortteja. Tässä kuvassa on välimuoto, joka varmaan on harvinaisempi.

  Postikortti oli sikäli kätevä, että siihen mahtui tekstiä pienen kirjeen verran - salaisuuksia siihen ei tietenkään ollut hyvä kirjoittaa.

  VastaaPoista
 2. Ehiöiksi näitä kai sanotaan. Niitä minulla on keisarinajalta asti, ja monesti niihin painettu postimerkki tosiaan oli jopa eri värinen kuin tavallisesti. Olihan myös sellaisia kortteja joiden postimerkkiä ei koskaan tavallisessa muodossa ilmestynyt. Ja sitten vielä erilaiset kenttäpostikortit...
  Mielenkiintoista on että 1918 ja vielä -19 saatettiin tällainen venäläismallinen ehiö lisäfrankkeerata uudella suomalaisella postimerkillä. Venäläisiä ja suomalaisia käytettiin siis jonkin aikaa sekaisin.

  VastaaPoista
 3. Minulla on Koli-tupakkiaski.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tiedoista! Postimerkkeily on itselleni täysin vieras alue. Postikortteja on tullut jonkin verran keräiltyä, tosin hillitysti.

  VastaaPoista
 5. Muuten, tuo punainen 15 mk ilmestyi postimerkkinä 1952, ja kortti on samalta vuodelta, Luettelokäsikirjassa 1957 ehiö numero 115 f. Kuvina olivat a) Helsinki, sininen, b) Olavinlinna, ruskea, c) Korpilahti, vihreä, d) Tampere, lilanpunainen, e) Turku, sepia, sekä f) Koli, vihreä.

  VastaaPoista
 6. Kas, siellähän se on blogissasi. Onko tuo ehiö kuitenkin hieman tummeman sävyinen. Voi johtua toki värin haalistumisesta.

  VastaaPoista
 7. Minä saatoin fotoshoppaillessa väärentämisen yhteydessä vähän muutenkin kajota väreihin. Jollekin filatelistille voisi esittää tuon vihreän 15 markan merkin ja kysyä että miltä vuodelta se oikein onkaan... :)

  VastaaPoista
 8. Tein sinulle myös väriväärennöksen koko kortista! Sitä en vain osannut liittää kommenttiin. E-mail?

  VastaaPoista
 9. "Väriväärennös?" No, ei tarvitse lähettää, nuo linkkaamani Postin sivut ovat hyvä referenssi hakea postimerkkejä. Tai julkaise vaikka blogissasi!

  Filatelia oli aikoinaan todella suosittua. Poikakerhoissa ja -lehtien palstoilla, kouluissa ja ties missä vaihdettiin merkkejä. Se oli silloin ehkä kosketus isoon maailmaan, joka nyt on tullut niin lähelle nuoria, ettei postimerkkeilyllä ole enää merkitystä.

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: