24. heinäkuuta 2006

Porin maauimala, Yrjö Lindegren (1957)

Kesääni kuuluu käynti vuonna 1957 valmistuneessa Porin funkkistyylisessä maauimalassa, joka on suurelta osin säilytetty alkuperäisessä asussaan (eniten muutoksia on pesutiloissa; ja lapset pitivät paljon uudesta vesiliukumäestä).

Mäntyisen luonnonmaiseman muotoja mukailevat matalat rakennukset ovat arkkitehti Yrjö Lindegrenin (1900-1952) piirruspöydältä (työ valmistui vasta hänen kuolemansa jälkeen). Lindegrenin kuuluisin työ (Toivo Jäntin kanssa) on tietenkin Helsingin Olympiastadion.

Kuvassa on tattimainen ulkosuihku.

Kunpa myisivät uimalan kahvilassa vielä niitä vanhanaikaisia pohjaltaan kolmion mallisia Trip-mehuja...

6 kommenttia:

  1. Lindegrenin piirustusten pohjalta valmistui muitakin maauimaloita 50-luvulla, esim. Riihimäen (jos nyt oikein muistan).

    VastaaPoista
  2. Näin on, hienoa uimala-arkkitehtuuria!

    Porin maauimalan hyppytornista muuten voi löytää samaa muotokieltä kuin Stadionin tornista...

    VastaaPoista
  3. Voi olla että kaikkihan tämän tietävät, mutta kerron kuitenkin.

    Nuo kolmisivuisen pyramidin muotoiset mehutetrat ovat myös osa lapsuusmuistojani, ja tässä tapauksessa pakkauksen nimi vastaa muotoa nelitahokas eli tetraedri.
    Tämä logistisesti huonohko muoto taasen johtui syystä että aikoinaan kun pakkausteknologia oli ottamassa alkuaskeleitaan pystyttiin tämänmuotoinen kappale tekemään tiiviisti, suorakaiteen muotoiset maitotölkit taasen vuotivat (ja sitten maitoa myytiin muovipusseissa joista tehtiin räsymattoja jotka kestävät ajasta ikuisuuteen ja ovat ihan --- ).

    Vaikka mehut nykyään myydäänkin neliön muotoisissa pakkauksissa on niiden myyntinimeksi jäänyt mehutetra.

    VastaaPoista
  4. Tattis Hege, nyt selvisi tetra-sanan syntykin. PopuLAARIlla näyttää olevan hyvin tietorikkaita lukijoita!

    VastaaPoista
  5. Tähän Porin maauimala-juttuun on ihan pakko palata. Uimala täyttää nyt 50-vuotta! Terveisiä vaan täältä Porista. Tosin kaupunki on tehnyt pahan mokan, kun merkkipäivää ei juhlisteta mitenkään. Missä ovat pellehypyt, taitouintinäytös tai muuta vastaavaa, mitä ennen nähtiin?
    Ja kuten aiemminkin on tullut mainittua, niin arkkitehtuurin kannalta kyseessä on tosi hieno uimala!

    VastaaPoista
  6. Kyllä pitäisi juhlistaa, on meinaan yksi Suomen hienoimpia miljöitä yleensäkin! Pellehyppykisat olisikin ollut hieno tapa juhlistaa vuosipäivää, ja Simo Salminen eli Liukas Lätkä kisojen suojelijaksi.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: