18. marraskuuta 2005

Suomen kuvalehden jännityskertomukset (1933)


Suomen kuvalehden jännityssarja ilmestyi lehdessä ainakin vuosina 1933-1934. Varsin tasokkaat novellit ovat yleensä pari kolme sivuisia ja niiden lopussa on jokin erityinen käänne, joka asetti koko tarinan uuteen valoon. Englanniksi tällaiset tarinat kaiketi tunnetaan nimellä "mystery tale". Kaikki tarinat ovat mitä ilmeisimmin nimien ja paikkojen mukaan brittiläistä perua ja olleet ehkä jo alunperinkin jokin valmis sarja, johon Suomen Kuvalehti osti aikoinaan oikeudet. Vasemmalla näkyvä logo salaperäisestä viittaherrasta komeili jokaisen kertomuksen alussa.

Kirjoittajan Hal Pink tarina "Vihreä lohikäärme" (49/1933) on lisäksi saanut erityisen upean kuvituksen, jonka on tehnyt Poika Vesanto. Hän ilmeisesti kuvitti lähes kaikki näistä jännityskertomuksista.

Poika Vesanto piirsi Suomen Kuvalehteen myös Junnu-sarjakuvaa, hän oli muutenkin yksi aikansa tuotteliaimpia kuvittajia ja kirjojen kansitaiteilijoita.

Hal Pink on täysin unohdettu englantilainen jännityskirjailija, ja internetistäkin hänestä löytyy vain joitakin hajamainintoja bibliografioissa ja pulp-kirjallisuuden harrastajasivuilla. Vihreä lohikäärme on tunnelmallinen thrilleri, jossa murhaaja vakuuttaa tappavansa uhrinsa tiettynä päivämääränä keskiyöllä. Täydellisestä poliisivartioinnista huolimatta murhaaja onnistuu toteuttamaan uhkauksensa, suljetussa huoneessa...

Löysin eräästä antikvariaatista kaksi tarinaa lisää, Barrington Beverley, "Avaruuden punainen kauhu" (50/1933) ja Charles van Horn, "Rikollinen purukumi" (5/1934).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: