14. kesäkuuta 2009

Sen täytyi kerran tulla (1937)


WSOY:n pienoisromaanikilpailuun osallistui 246 käsikirjoitusta. Toiseksi tuli Martti Santavuori teoksellaan Sen täytyi kerran tulla (1937). "Miehekäs, karun asiallinen", kehui V. A. Koskenniemi. Voittajaksi tuli muuan Mika Waltari ja Vieras mies tuli taloon...
Kumpikin kirjailija toki jatkoi uraansa, hyvinkin pitkään. Kehuipa Waltari Santavuortakin. Napue-kirjasta hän kirjoitti kansitekstiin: "'Napue' kertoo historiamme verisimmästä taistelusta. Se vetää vertoja tämän hetken parhaitten historiallisten kirjailijoittemme teoksille." Näin siis Mika. Ei siis kuitenkaan ihan parhaaksi väittänyt.

Santavuoren ura oli pitkä ja hän kirjoitti vakavien teostensa ohella myös seikkailuromaaneja, kuten Seikkailu Narvassa (Karisto 1967). Erityisen läheisiä aiheita hänelle olivat sota ja Satakunta, jotka välillä yhdistyivätkin. Hänen kirjojaan luetaan yhä jonkin verran, varsinkin sotahistoriasta kiinnostuneiden keskuudessa. Antikvariaateista niitä löytää helposti, edulliseen hintaan. Uusintapainoksia ei niistä enää ole otettu paitsi Poikien seikkailukirjastossa ilmestyneestä Vanhan sissikorpraalin aarteesta.

4 kommenttia:

 1. Kenen kansi mahtaa tuossa Santavuoren alemmassa kirjassa olla? Suht hieno. Ylempihän kai on Onni Ojaa. t. Ville H.

  VastaaPoista
 2. Onnin oli ylempi mutta alemmasta en ole luupillakaan nimmaria löytänyt. Hieno ja aiheeseen sopiva kansi on.

  VastaaPoista
 3. Jukka Santavuori27.9.2009 19.06

  Isoisäni Martti Santavuoren kirjoja keräävänä ja niitä paljon lukeneena totean, että Reino Vihinen ja Pekka Vuori kuvittivat ainakin joitakin kansia - vaan tarkistan asian. Kirjat kun ovat Kokkolassa ja itse asun Sievissä niin asian ei käy ihan hetkessä!

  VastaaPoista
 4. Olisi tavattoman mielenkiintoista kuulla enemmänkin Santavuoresta. Kiitos viestistä, Jukka!

  VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: