24. maaliskuuta 2006

Lauri Virta, kirjailija (1950)

Lähde Dekkarinäyttely kertoo: "Kustannusosakeyhtiö Ilmarisen toimittaja Yrjö Halme (vuoteen 1905 Eliasson, 1894-1978) kirjoitti ahkerasti, mutta vain pieni osa tuotantoa on painettu kirjoiksi asti. Hän käytti nimimerkkejä Lauri Virta ja Jaakko Riutta kirjoittaessaan seikkailukertomuksia. Halmeen ainut salapoliisitarina 24 tuntia ilmestyi v. 1944 nimimerkillä Lauri Virta. Kirjan päähenkilönä on rikosetsivä Lehtonen."

Ilmarisen Lukemista Kaikille (n:o 45/1950) -lehdessä on kuitenkin mainos, jossa kehutaan Virran lukuisia kirjoja (Karmankolon sankarijätkä, 24 tuntia, Minä en ole sellainen tyttö, Mies taistelee, Mies hurjistuu, Kaksi lämmintä kättä) ja niiden kymmenissä tuhansissa olevia painosmääriä. Unohdettu suuruus siis; varsinkin nuo Mies-kirjat kuulostavat mielenkiintoisilta.

Lehdessä on myös jatkokertomus Katkaistu spiraali, josta saatte nyt nauttia parin teksti- ja kuvaotteen myötä.

Tapahtunutta: Nuori, taitava sorvari Teuvo Auvo Talvi työskentelee suuressa tehtaassa. Kun sen toimitusjohtajan tytär Aino Inkeri Leino sattumalta joutuu auto-onnettomuuteen, on Talvi ainoana todistajana läsnä. Oikeudenkäynnissä todetaan neiti Leino syyttömäksi ja ilahtuneena siitä toimitusjohtaja kutsuu tyttärensä ja todistajana olleen Talven viettämään vapaapäivää. Juhlintaan ei kutsuttu Urho Riikosta, jota oli totuttu pitämään Aino Inkerin tulevana sulhasena, ja tutustuttuaan Talveen Aino on alkanut epäillä tunteitaan Riikoseen. Molemmat nuoret miehet ovat innostuneita moottoripyöräurheilijoita ja valmistautuvat Eläintarhan ajoihin.


Urho Riikosen ilme synkkeni ja hän tuntui purevan huultaan. Ensi kerran hän huomasi Aino Inkerin vastustelevan. No, hän kohautti kevyesti olkapäitään. Onhan vielä päiviä.

2 kommenttia:

  1. Oliskohan tuo alempi piirros tämän salaperäisen Martti Masalan työtä? Piirtäjänä aivan loistava, mutta hänestä ei tunnu löytyvän mitään tietoa.

    VastaaPoista
  2. Martti Masala on arvoitus. Täytyy yrittää ratkaista se...

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: