26. kesäkuuta 2007

Perry Mason (1960)

Erle Stanley Gardner:
The Case of the Perjured Parrot (1960)
The Case of the Sun Bather's Diary (1963)


Dekkaripokkarien kansitaide muuttui nopeaan tahtiin 1960-luvulla - samaten muuttuivat kansissa kuvatut naiset. Perry Mason -kirjojen vasemmanpuolinen suttura on vielä aivan viisikymmentälukulainen blondi mekkoinen ja permanentteineen, oikealla on sitten jo uuden ajan hoikka nainen svengaavissa bikineissään. Kurvit vaihtuivat solakampiin muotoihin. Uudemman kirjan nimi on myös kirjoitettu varsin psykedeelisellä kirjasintyypillä. Jostain syystä Perry Mason -romaanien kansista naiset ovat 2000-luvulla lähes täysin hävinneet, kuten Amazonin avulla voidaan todeta. Mistä se kertoo?

Mikäli olette katsellut parhaillaan pyörivää Alfred Hitchock esittää -televisiosarjaa, saatoitte panna merkille että jaksossa Herra Blanchardin salaisuus yliutelias Babs Fenton, joka luuli naapurin miestä murhaajaksi, luki (metavitsikkäästi) sängyssä Gardnerin kirjaa The Case Of The Curious Bride.

Perry Mason oli myös hyvin suosittu televisiosarja, jonka pääosaa esitti Raymond Burr.

7 kommenttia:

  1. Muutama Gardner tuli aikanaan luettua ja tuota tv-sarjaa katsottua enemmänkin. Loppuhuipennukset olivat aina hienoja oikeussalissa. Perry Mason voitti aina.

    VastaaPoista
  2. Televisiosarja Ironside oli melkein kuin suoraa jatkumoa Perry Masoniin, olihan pääosan esittäjä sama, mutta jälkimmäisessä sarjassa tietenkin pyörätuolissa.

    Perry Masonia tuli muistaakseni myös televisioelokuvina joskus 80-luvulla, kun Burr palasi ruutuun.

    VastaaPoista
  3. En ole koskaan ollut kauhean innostunut Erle Stanley Gardnereista. Yritin lukea myös hänen Ed Jenkins -tarinoitaan, joita on suomeksikin ilmestynyt omana kokoelmanaan. Ei tullut mitään. Hänen A.A. Fair -salanimellä kirjoittamiaan leppoisia yksityisetsivädekkareita luin joskus 15-vuotiaana pari kolme, mutta en muista niistä mitään. Nyt kun on niitä jenkeissä ainakin yksi julkaistu uudestaan (Hard Case Crime, Top of the Heap oli kirjan nimi), olen niitä kirppareilta haalinut, mutta enpä ole ehtinyt vielä lukemaan.

    VastaaPoista
  4. Sen verran piti vielä sanoa, että ainakin kansikuvien muuttuminen kertoo siitä, että kustantajat eivät ole enää valmiita maksamaan kunnon graafikoille ja kuvittajille - Amazonissa olevan Gardnerin kansi on ihan idioottimainen, ihme että sen avulla pystyy myymään mitään.

    VastaaPoista
  5. Kansikuvien muuttuminen taitaa kertoa myös siitä, että lukijat ovat nykyään suuremmassa määrin naisia kuin ennen... vähäpukeiset hempukat ovat siis saaneet väistyä.

    Ajattelin lukea kesälomilla tuon Perjured Parrot -rompsun, sillä se on kuuluisa siitä että oikeuteen tuodaan todistajaksi, aivan niin, papukaija.

    VastaaPoista
  6. No mutta mihin ovat hävinneet sommittelu, kompositio, kirkkaat värit, toiminnan kuvaukset, tekstatut kirjasimet, kekseliäisyys? Sitä ei toivoakseni voi selittää lukijakunnan naisistumisella.

    (Word up: Luu On M.)

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: