Tarkastaja McCormick 5/1965
Kauhu kauppatavarana (Geschäft mit der Angst)
Tarkastaja McCormickin (1963-1969) kansikuvassa (huomaa herra tarkastajan itsensä varjo seinällä) kohtaama "houkutuslintu" näytti jotenkin tutulta - aivan niin, kyseessä on marsilaisten lähettämä naisvakooja Tim Burtonin ohjaamasta Mars hyökkää! -elokuvasta. Sekä painovoimaa uhmaava tukkavärkki että yliluonnollisen terävä rintavarustus ovat aivan yksi yhteen...
Tarkastaja McCormick oli saksalainen romanhefte, joita on Suomessakin paljon julkaistu, tunnetuimpana krimiserie Jerry Cotton. Näitä saksalaisia lajityyppejä ovat olleet paitsi Krimi (dekkarit) niin myös Western & Helden (mm. Jack Slade, Lassiter) sekä Grusel & Horror (Yöjuttu). Lisäksi suomeksikin julkaistiin muikeat määrät erilaisia romanttisia vihkoja; lääkärisarjojen nimi on muuten saksaksi Ärzte & Schicksale. [Lähde: Wikipedia, Bastei-Verlag]
McCormickeissa käytettiin jonkin verran jenkkikansia pokkareista, mutta en ole nähnyt tekijälistaa. Mars hyökkää -leffahan sai innoituksensa keräilykorttisarjasta, jonka teki muistaakseni pulp- ja muiden lehtien ja pokkarien sankari Norman Saunders, joten ei kai olisi mahdotonta, että julisteeseen on otettu mallia jenkkipokkarista!
VastaaPoistaHeh, hätkähdyttävän samannäköiset neitoset joka tapauksessa ovat.
VastaaPoistaMars hyökkää -keräilykorttisarjan huikein kortti taitaa olla se, jossa ilkeät marsilaiset käristävät sädeaseellaan pikkupojan koiran!
Perhana, että äijät ovat perehtyneet kioskivalioihin.
VastaaPoistaBill ja Benejä sekä mahtavia Morgan Kaneja olen lukenut runsaasti, mutta minulla on vain yksi keräilykohde alalta: Parker.
Richard Stark on parasta Westlakea mun mielestä, vaikka tykkään myös niistä huumortarinoista, joissa Dortmunder ja Kelp seikkailevat. En tiedä ketään, joka olisi kirjoittanut niin tylyn toteavasti ja hienosti rikollisen näkökulmasta kuin Stark. Hammettin perillisiä siinä suhteessa, väittäisin.
Varapygmi, teillä on hyvä maku.
VastaaPoistaEikös muuten Stephen King saanut innoituksensa kirjaansa Pimeä puoli juuri tästä Westlake/Starkista?
Westlake: "I write Westlake stories on sunny days. When it rains, I'm Stark."
Minähän olen tehnyt aiheesta jopa pari kolme kirjaa.
VastaaPoistaWestlake/Stark on juuri Hammettin perillinen. Westlaken yksi parhaita kirjoja on varhainen omalla nimellä ilmestynyt 361, josta on Manhattan-sarjan huono ja muunneltu käännös, mutta josta Westlake sanoi, että hän halusi koettaa, pystyisikö hän kirjoittamaan yhtä eleettömästi kuin Hammett. Hammettin rinnalla objektiivisuutta käyttivät tyylikeinona myös Paul Cain (ei siis James M.) ja myöhemmin Joe Gores, joka sanoi opetelleensa kirjoittamaan tehdessään yksityisetsivänä raportteja asiakkaille.
Tapani Bagge on taas sanonut saaneensa suurimman innoituksen Cainin ainoasta romaanista The Fast One (1931).
Ohhoh, hienoa kuulla niin Lurkerin Westlake-lainaus kuin Jurin varma tieto hammettiaanisuudesta.
VastaaPoistaTuo 361 on mennyt täysin ohi, tarvinnee metsästää. Samaten Paul Cain ja Joe Gores ovat vielä kokeilematta.