11. lokakuuta 2006

Leikkilinnan avajaiset (2006)

Leikkilinnan esiteLeikkilinnassa, Suomen lelumuseossa (Finnish Toy Museum) pidettiin eilen 10.10 avajaiset Tapiolassa, Espoon WeeGee-talossa, jonne museo oli muuttanut Linnanmäeltä. Professori Aarno Ruusuvuoren Weilin & Göösin painotaloksi piirtämä rakennus on modifioitu kaikenlaiselle kulttuurille sopivaksi museokompleksiksi. Betoninen matalahko rakennus melkeinpä piileskelee mäntyjen varjostamana. Betonia ei ole piiloteltu, ja miksi turhaan, rakenteiden ja materiaalinen näkyminen on vain "taiteellista" ja sopii erityisen hyvin modernin taiteen museo Emmaan (josta siitäkin näin vilauksia, sinne täytyy päästä joskus ihan kaikessa rauhassa).

Otin mukaan nallen kuvalla komeilevan esitteen: "Leikkilinna, Suomen lelumuseo on leikkikulttuurin museo, joka esittelee leluja ja leikkitilanteita 1900-luvun alusta nykypäivään, Suomalaisen lelun historiaa ja erikoisnäyttelyjä. Esillä myös kansainvälisiä palkintoja voittanut Löylymäen asema."

Tuo Löylymäen asema on siis todella iso pienoisrautatie, jota varsinkin pikkupojat ihailivat nenä kiinni lasivitriinissä.

Erityisen mielenkiintoinen oli Lelumuseon Tammen kultaisten kirjojen näyttely. Sarjan alkuperä on Yhdysvalloissa, jossa 1940-luvulla monet lastenkirjat maksoivat 2-3 dollaria, siis mahdottoman paljon ja aivan liikaa monelle köyhälle perheelle. Kun vuonna 1942 kirjakauppoihin ilmestyivät Kultaiset kirjat, Little Golden Books (>>Wikipedia), ne maksoivat vain 25 centtiä. Menestystarina alkoi. Kustantamon ideologisena mottona oli: "Books for masses, not for classes."
Kirjoja kaikille,
ei vain rikkaille.
Ja sekin selvisi, että Afrikan tähti -pelin (>>Wikipedia) alkuperäinen nimi oli Kadonnut Afrikan Tähti, Den försvunna diamanten. Peli on näytteillä Lelumuseossa.

PopuLAARI haluaa kuitenkin mainita, että Suomessa on myös julkaistu sarjaa Kultaiset kirjat, kustantajana Karisto. Tässä sarjassa, joka ulkoasultaan on lähes täsmälleen samanlainen kuin Tammen kultaiset kirjat, julkaistiin vain Disneyn kirjoja. Ao. kuvassa on aukeama Viidakkokirjasta (1988) ja sen takakansi, jossa on lista sarjan ensimmäisistä kirjoista.

Kultainen kirja - ViidakkokirjaLittle Golden Books on varsinkin USA:ssa hyvin suosittu keräilykohde ja huippukuntoisista ensipainoksista maksetaan isoja summia.

Valtterikin on blogannut museosta: Valtteri: WeeGee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Hae tästä blogista: