18. lokakuuta 2006

KirJa

[Tämä teksti on kiertänyt internetissä monella eri sivulla ja blogilla. Minusta se on niin tärkeä, että katson välttämättömäksi suomentaa sen välittömästi jotta täälläkin voidaan alkaa tästä innovaatiosta vihdoinkin keskustella. Olen vakaasti sitä mieltä, ettei Suomella kerta kaikkiaan ole varaa pudota kelkasta kaikkien näiden teknologiainnovaatioiden suhteen. Näen tässä paljon mahdollisuuksia!]

KirJa (käyttäjä_intuitiivinen_rajapinta_&_jakelualusta) on suorastaan käänteentekevä tekninen läpimurto; ei johtoja, ei mikropiirejä, ei akkuja - se toimii ilman kytkentöjä ja on heti välittömästi käyttövalmis. Sitä on niin helppo operoida, että pieni lapsikin sen osaa!

Koska KirJa on hyvin kompakti ja kulkee helposti mukana, sitä voi käyttää missä tahansa, vaikkapa nojatuolissa takan ääressä istuen; silti sen kapasiteetti tietomäärältään on yhtä hyvä kuin CD-levyn. Käyttömahdollisuudet ovat valtavat myös niissä osissa maailmaa, joissa infrastruktuuri (tieto- ja sähköverkot) on vielä kehittymätöntä.

Ja näin se toimii: KirJa käsittää kasvikuiduista puristetuille (peräkkäislukusarjalla numeroiduille) levyille tehtyjä ns. lehtiä, joista jokaisella voi olla tuhansien bittien verran informaatiota. KPT (kaksipuoliteknologia) antaa valmistajalle mahdollisuuden käyttää lehden molemmat puolet, joita sanotaan "sivuiksi". Näin tiedon määrä voidaan helposti kaksinkertaistaa ja kulut puolittaa. Jokainen sivu voidaan (vaiheittain etenevällä) suorasaannilla skannata käyttäjän retinan aistinsoluille optisesti niin että informaatio siirtyy kognitiivisella menetelmällä aivoihin. Lehtiä voidaan kääntää vain sormiulokkeella sipaisemalla.

KirJassa ei koskaan ole käyttökatkoksia eikä se myöskään tarvitse uudelleen käynnistystä. Selailu-ominaisuus mahdollistaa minkä tahansa sivun haun, samoin käyttäjä voi siirtyä eteen- tai taaksepäin halunsa mukaan. Lisävarusteena saatavan KirJanmerkki-modulin ominaisuutena on, että käyttäjä voi avata KirJan juuri siltä kohtaa johon käyttäjätoiminto viime käyttökerralla päättyi (vaikka kirja olisikin ollut suljettuna!). KirJanmerkki noudattaa yleistä standardia, joten sitä voidaan käyttää kaikkien valmistajien KirJoissa.

KirJaan voidaan tallentaa sivuille (erilliseen marginalia-tilaan) myös henkilökohtaisia kommentteja optionaalisella ohjelmointityökalulla "Kohdistettu ylimääräinen nimiöintiälylaite" (K.Y.N.Ä.).

Kannettavaa, kestävää ja edullista KirJaa pidetään merkittävänä uudenlaisen sisällöntuotannon alustana, jonka suosio näyttää jo nyt niin varmalta että hyvin monet ovat jo alkaneet luoda sille sisältöä. Riski-investoijat ovat avanneet lompakkonsa tämän ilmiön edessä. Hyvällä syyllä voimme odottaa, että erilaisia KirJa-tuotteita alkaa suorastaan tulvia markkinoille.

4 kommenttia:

  1. Tuo KirJahan vaikuttaa tutustumisen arvoiselta tuotteelta. Pitääkin varmaan perehtyä asiaan paremmin!

    VastaaPoista
  2. Selvä se. Pientä varovaisuutta silti liikaintoilun suhteen, nämä jutut eivät useinkaan ole niin hienoja kuin ennakkopuffeissa annetaan olettaan.

    VastaaPoista
  3. No joo, kokeilin sitten yhtä tuollaista kaiken tämän hypen innoittamana, mutta täytyy sanoa, että oli osittainen pettymys. Erityisesti täytyy nillittää hakuominaisuuksien puutteellisuudesta ja siitä, ettei näitä "sivuja" ole taustavalaistu - vähänkin hämärässä käyttö menee mahdottomaksi. Ja sitten: ei niinku mitään interaktiivisuutta, ei edes hyperlinkkejä! Voisi kuvitella, että tämä on keksitty joskus keskiajalla.

    Mutta kyllä siinä hyviäkin puolia on, joita tuo hypeartikkeli ansiokkaasti puffasi, joten voi olla, että tämäkin järjestelmä käyttäjänsä vielä löytää.

    VastaaPoista
  4. Samaa mieltä kuin saruwine.

    Lisäisin vielä, että on sinänsä kiinnostava mappaus, että KirJa on sitä paksumpi ja painavampi, mitä enemmän siellä on sisältöä, mutta mietityttää, onko ominaisuus otettu mukaan vain gimmick-arvonsa vuoksi, sillä käytännössä se tekee tuotteen käytöstä vaivalloisempaa.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: