1. marraskuuta 2006

Tosikertomuksia n:o 42 (1931)

Tosikertomuksia_42_1931, originally uploaded by lurker_again.
TODELLISUUS ON TARUA IHMEELLISEMPI

Tosikertomuksia ilmestyi vuosina 1930-1934 Otavan kustantamana. Aluksi sen alaotsikkona oli viikkolukemisto, vuonna -33 lehden nimeksi tuli Kertomuksia, novelleja. Suomessa ilmestyi tuolloin muitakin romanssiaiheisia "pulp-lehtiä", kuten Kerron Sinulle.

Tosikertomuksia-lehden esikuvana on ollut yhdysvaltalainen True Story Magazine, jonka kannessa luki: Truth is stranger than fiction; suomeksi: Todellisuus on tarua ihmeellisempi. Tämänkin lehden päätoimittaja oli Ensio Rislakki (Svanberg), viimeksi esittelimme PopuLAARIssa hänen toimittamistaan lehdistä Poppoon. Rislakki vaikutti myöhemmin Seura-lehdessä.

Osa aineistosta oli kotikutoista tuotantoa. Lehdessä ilmestyi myös mielenkiintoisia, naisille suunnattuja kotimaisia sarjakuvia. Niiden feminiinit sankarit olivat viehättäviä mutta itsevarmoja ja itsetietoisia neitokaisia - joilla oli lyhyt tukka. Sarjakuvan asema ja arvostus lehdissä oli ennen sotia hyvinkin korkealla. Sitten 1950-luvulta eteenpäin sen arvo jotenkin romahti ja monet sarjakuvapiirtäjät jättivät tämän genren siirtyen kokonaan kuvittajiksi ja pilapiirtäjiksi. Tällaiset signaalit tuntuvat heikentyvän ja vahvistuvan vallitsevien yhteiskuntaolojen ja asenteiden myötä, sarjakuvaahan pidettiin jossain vaiheessa roskamediana; nyt jälleen suomalainen sarjakuva ja sen arvostus on hyvässä nousussa. Myös naisille suunnattua sarjakuvaa on jälleen alkanut ilmestyä.

Eeli Jaatinen: Nuorenparin elämää
Eevi_1931_detail
Eevi_1931
Copyright Eeli Jaatinen 1931

Rita Rapp: Juho Muliinin seikkailu
Juho_Muliin_1931_detail
"Taidatte olla aika VEITIKKA."
Juho_Muliin_1931
Copyright Rita Rapp 1931


English Summary: Tosikertomuksia (1930-1934) was Finnish edition of American pulp romance True Story Magazine. Tosikertomuksia featured very interesting early Finnish comics aimed at female readers. These feminine cartoon heroes were modern and sure-footed young ladies, with short hair.

5 kommenttia:

  1. Rita Rapp kuvitti myöhemmin lastenkirjoja, mm. Heikki Jylhän runokirjan Yhdeksän meren takaa (1945). Siinä hän oli vain nimellä RR. Kun runoja ja kuvia myöhemmin pantiin johonkin Lasten Pegasos -tyyppiseen kirjaan, kuvittajasta sanottiin vain, ettei nimeä tiedetty.

    VastaaPoista
  2. Tein tosiaankin haun netissä ja Fennicassa, ja arvelin että kyseessä on tämä Rita. Vaikka niitä taiteilija Rappeja näytti olevan roppakaupalla.

    VastaaPoista
  3. Tätini Katri, oli naimisissa Oskar Rapp´n pojan Laurin kanssa. Lauri oli Taunon ja muiden Oskarin poikien veli. Oli myöskin ammatiltaan maalari, ja maalasi myöskin jonkun taulun. En muista että koskaan olisi mainittu siskosta, enkä myöskään tällaista koskaan tavannut. Kaikki veljekset tapasin kyllä sekä isä Oskarin. Katri ja Lauri Rapp ovat jo edesmenneet samoin kuin serkkuni, heidän tyttärensä Lilja. Perinnöksi tätini puolelta meille jäi sekä Oskarin että Taunon maalaamia tauluja + taunon kirjoja.
    Rita voi kuulua Oskarin sedän Alex´in puolelta Rapp´n sukuun?

    VastaaPoista
  4. Suurkiitos, Matti, lisätiedoista. Tällaisia yhteyksiä ja arvailuja on käytännössä mahdoton selvittää ilman "sisäpiirin" tietoja. Ehkä Rita Rappin salaisuus joskus selviää...

    VastaaPoista
  5. Olisiko tuosta värillisestä sarjakuvasta mahdollista saada skannaus jonka pystyisi lukemaan? Flickr ei anna suurentaa kuvaa tarpeeksi...

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: