16. kesäkuuta 2008

Unohduksen kulttuuri II

Sturmbannfuhrer Ludwig Kessler - Secret ArmySalaisen armeijan Sturmbannführer (myöhemmin Standartenführer) Ludwig Kessler haluaisi vaihtaa
pari sanaa Iltalehden televisiosivujen "toimittajan" kanssa...

Unohduksen kulttuurin episodeja tarjolla taas, tämän päivän Iltalehden televisiosivuilla esitellään Maanalaisen armeijan uusintaa näin: "Haloo, kuuleeko Lontoo? Maanalainen armeija. Maksukanava MTV3 Sarja näyttää nyt uusintana tämän velmun englantilaiskomedian. Sarjassa mutkaton Albert Foirte pyörittää pienessä belgialaiskylässä Candide-kahvilaansa, jossa viihtyvät paikalliset sekä seudun valloittaneet saksalaiset sotajoukot."

Esittely itse on hulvatonta komediaa, sillä nimetön senttari sekoittaa parodian kohteen (Maanalainen armeija, Secret Army) ja parodian keskenään. Maanalainen armeija iskee jälleen ('Allo!, 'Allo!) oli se hassuttelusarja. Maanalainen armeija on sitten sitä vastarintaliikkeen totista toimintaa, jota pahisnatsi sturmbannführer Ludwig Kessler yrittää parhaansa mukaan tukahduttaa.

Tosin olen aina epäillyt, että monet katsojat eivät ole ymmärtäneet koko pilaa tai unohtivat pilan kohteen. Mutta etteivät sitä muista media-alan ammattilaisetkaan... Sekaannusta tosin ehkä avitti se, että nämä kaksi sarjaa esitetään MTV3 Sarjan ohjelmakartassa peräjälkeen.

Ai niin, Albertin sukunimi on Foiret! Eikä Foirte. Huokaus.

Ks. myös Kyllä, herra ministeri.

7 kommenttia:

  1. Tuo Maanalainen armeija oli aikanaan aikamoinen katselukokemus, sitä katsottiin koko perheen voimin ja se oli todella jännittävä.

    Mutta todellakin, miten voi tuolla tavalla sekoittaa, höh.

    VastaaPoista
  2. Kun olin armeijassa, niin muuatta hieman karunnäköistä ja rokonarpista veikkoa kutsuttiin Kessleriksi. Loppuleirillä tuo onneton poltti unipäissään ensin toisen, pari päivää myöhemmin toisen poskensa kuumaan kenttäkaminaan. Habitus oli tuon jälkeen entistä karumpi.

    VastaaPoista
  3. Kunnon natsiupseerilla tosiaankin pitää olla häijyn näköinen arpi!

    Susupetal, päivälehtien televisiosivujen lukeminen alkaa olla SS:mäistä kidutusta - moni kirjoittaja ei tunnu enää tietävän aiheestaan yhtään mittään ja virheet ovat törkeän karkeita.

    VastaaPoista
  4. Mitä susupetal sanoi, plus se todella hieno signatuurimusiikki - tie vain jatkui, välillä vaihtui radaksi...!
    http://youtube.com/watch?v=eTkdxWCpJYM

    Ruotsikko-mieheni ei muista sarjasta paljon mitään, mutta Ruotsihan ei ollutkaan itse sodassa mukana samoin kuin Suomi. Ruotsissa veivataankin sitä parodiasarjaa kerran toisensa perään - alkuperäistä ei tule koskaan.

    VastaaPoista
  5. Alkuteksteissä oli tosiaankin "zoomaus" mustavalkoisiin valokuviin, muistan puistotien ja radan ja kanavan... Sarjassa oli muuten se hyvissaksalainenkin, joka lopussa yritti jopa auttaa vastarintaliikkeen väkeä (joita tietty epäiltiin maanpettureiksi).

    VastaaPoista
  6. Hmm.. ei kai nyt ihan sentään SS-kidutukseen verrattavaa? Hesarissa on ollut joitain virheitä, mutta en minä niitä joka päivä löydä. Costnerin Armottoman maan järkevän arvion perässä muistettiin myös mainita, aivan oikein, kirja, johon elokuva perustuu. Ainoa virhe siinä oli, että ko. kirjailija, Lauran Paine, on kuollut. (Virhe liittynee siihen, että arvostelija katsoi tiedon Kuudestilaukeavista ja virhe on jo siinä!)

    Turun Sanomien tv-sivuilla taas virheitä on tuskin koskaan ja varsinkin Maskula ja nuoremmasta polvesta Taneli Topelius kyllä tietävät mistä kirjoittavat, samoin sinne harvakseltaan kirjoittava Kari Salminen. Ilta-Sanomissa Hännisen Ville, Aamulehdessä mm. Jukka Kangasjärvi... eivät nämä kaverit tee mitään karkeita virheitä.

    Sen sijaan minua on tänään ärsyttänyt Waltari-kirjoittelussa toistuva virhe, jonka mukaan Horst Wesselin (jonka W. suomensi) kirjoittajan nimi on Hans Heinz Ebers, kun se on Hanns Heinz Ewers. Virhe lähtee nähdäkseni vuoden 1982 kirjasta Mielikuvituksen jättiläinen, jossa Eila Pennanen kirjoitti nimen väärin ja se toistuu Panu Rajalan kirjassa ja Reijo Vahtokarin kuvapainotteisessa elämäkerrassa! Ja nämä ovat kaikki vanhan koulun kokeneita kirjoittajia, joilla pitäisi olla vielä vanhaa koulusivistystä tallella - mutta ei!

    Niin että give 'em some slack, will ya? (Sanoo hän ja tarkoittaa päivälehtien kriitikoita.)

    VastaaPoista
  7. I will, I will! Maskulat ja Salmiset ovat alansa asiantuntijoita. Tarkoitin televisiosivuilla oikeastaan enemmänkin noita usen jopa nimettömiä ohjelmien esittelytekstejä, en suinkaan omalla nimellä kirjoitettuja kritiikkejä. Olisi pitänyt varmaankin selventää.

    VastaaPoista

LinkWithin

Hae tästä blogista: